Kamaszkori kérdésekről a Képmás magazinban

Kamaszkori kérdésekről a Képmás magazinban

A havonta megjelenő Képmás magazin szeptembertől új sorozatot indít „Hármas kötés” címmel, amelyben a szülőknek és a pedagógusoknak ad praktikus tanácsokat a fiatalok problémáinak, gondjainak felismerésére és megoldásukra.

A lap főszerkesztője és a sorozat készítője, Szám Kati, valamint Tóth-Fazekas Andrea lapértékesítő menedzser elmondta: a két éven át tartó cikksorozat tematikájában többek közt a kamaszokkal kiépítendő kommunikáció, a pár- és az énkeresés nehézségei, a médiahasználat, a sport, a drog- vagy alkoholfüggőség, sőt még a zsebpénz problematikája is szerepel majd. Szó lesz a példaképek kiválasztásáról és a szexualitásról is. Tóth-Fazekas Andrea a szervezéssel kapcsolatos feladatokat végzi, míg Szám Kati szakemberekkel beszélget, és a cikkeket írja. A magazinban két-két oldalon fognak a szülőknek és a pedagógusoknak tanácsokat adni arról, miként lehet a kamaszkorban számtalan problémával küzdő fiatalokkal fontos kérdésekről beszélgetni, a bizalmukat megnyerni. 

A sorozat ötletét az adta, hogy szülőként, pedagógusként, de gyerekként is mindenki megtapasztalhatja: a felek között gyakran nincs vagy nagyon rossz a kommunikáció. Szülőként ki ne élte volna még át, hogy kamasz gyermeke az iskolából hazatérve a „na mi volt” kérdésre azt felel: semmi. Sok szülő ilyenkor tehetetlen, pedig érzi, hogy gyermekének segítségre volna szüksége. Persze fiatalként a fordítottját is átéltük: sokszor érezhettük kényelmetlennek szüleink aggódó vagy kíváncsiskodó érdeklődését.

Azért választották a Hármas kötés címet, mert a szülőnek és a pedagógusnak együtt kell működnie, hogy segíteni tudjon. A keresztény, katolikus iskolákban plusz konfliktusforrás, hogy sok olyan szülő is beíratja a gyerekét, aki maga nem gyakorolja a vallását, és az iskolától várja, hogy a keresztény értékekre nevelje a tanulóit, míg ő otthon nem tudja ezeket következetesen képviselni. Ez még súlyosbítja a generációk között mindig is meglévő konfliktusokat, amelyeket a fiatalok megváltozott információszerzési szokásai is tetéznek. A sorozat olyan kérdésekre fog fókuszálni, amelyek minden iskolai közösségben, családban gyakran előkerülnek, de sokszor kimondatlanok maradnak.

A cikkek írója keresztény értékeket képviselő szakértők segítségére támaszkodik majd. A sorozatot azért szánják a szülőknek és a pedagógusoknak is, hogy az otthoni beszélgetések során a szülő tudja, mi hangozhatott el az iskolában hasonló témában, és természetesen fordítva, a pedagógus számára is világos legyen, mikről beszélgethet odahaza a család. A Képmás a kérdések és a válaszok szinkronizálásában szeretne segíteni.

A Hármas kötés aktuális témájával havonta egy alkalommal az MR1 Kossuth Rádió Válaszutak című műsorában is találkozhatunk majd, melynek kamasz szereplői Keresztes Ilona szerkesztővel beszélgetnek.

A sorozat készítői elsősorban az egyházi iskolák diákjaihoz szeretnének szólni, de a felmerülő témák persze egytől egyig olyanok, melyek mindenkit foglalkoztatnak, mindenki számára fontosak, hiszen ki ne szeretné gyermekét megóvni a káros hatásoktól.

A Képmás honlapján interaktív felület várja a Hármas kötés program olvasóit. A harmaskotes@kepmas.hu emailcímen várják a visszajelzéseket, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az olvasók egymással is megoszthassák tapasztalataikat.

Tóth-Fazekas Andrea az előkészítés során több oktatási intézményt és fenntartót felkeresett, hogy a vezetőket tájékoztassa a programról. A szülőknek azért lenne fontos elolvasniuk írásaikat, mert egyszerre szakszerűen és közérthetően nyújtanak majd segítséget. Sokszor a pedagógusoknak sincs idejük, energiájuk a friss szakirodalmat olvasni, ezért nekik is adhat inspirációt egy-egy írás vagy az adott témához kapcsolódó, kortárs csoportban megvalósítható szituációs játék, feladat ismertetése.

A Képmás október 15-ig akciót hirdet az előfizetésekre. Akik akár online, akár személyesen, a szerkesztőségben négy példánynál többre fizetnek elő, húsz százalék kedvezményt kapnak.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2016. augusztus 28-i lapszámában jelent meg.


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »