Kaliňák időzített bomba – Bugárnak is

Marek Vagovič, az aktuality.sk portál kommentátora mai jegyzetében rámutatott, Robert Kaliňák belügyminiszter már annyira kompromittálódott, hogy távozása még a Smer számára is megváltás volna. Nagy dilemma előtt állnak a koalíciós partnerek.

 

Mint ismeretes, az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményez Kaliňák visszahívására. A legújabb botrány az ún. Bašternák-ügy, amelyben gyanús lakásüzletek ügyében állították le a nyomozást, az ellenzék szerint maga a belügyminiszter akadályozza az ügy kivizsgálását. (Ezzel kapcsolatban a Körképen itt tájékoztattunk.)

 

„A Smer koalíciós partnereiként komoly dilemma előtt áll a Most-Híd és a #Sieť. Fico képviselői Kaliňákot bizonyára nem süllyesztik el. Ha ezt Bugár és Procházka teszi meg, a III. Fico-kormánynak vége. Nyilván előrehozott választások következnének, melyek szinte bizonyos, hogy eltemetnék a #Sieť pártot és veszélyeztetnék a Most-Hidat is.

 

Ha megtartják Kaliňákot, akkor legkésőbb négy év múlva végeznek a politikában. A legnagyobb botrányokkal összefüggésbe hozható miniszter tolerálásával hozzájárulnak az extrémizmus növekedéséhez. A belügyminiszter időzített bomba. A Smer és a koalíciós partnerei számára is.

 

De míg az előbbinek még van kényelmes időtartaléka, az utóbbiak már most a politikai túlélésükért játszanak. Ennek ellenére Bugár Béla és Radoslav Procházka dilemmája rendkívül egyszerű. Kalináknak be kell fejeznie. Mert az ő játszmájuk már csak arról szól, hogyan távozhatnak a politikából tisztességgel.”

 

– írta jegyzetében Marek Vagovič.

 

Hasonló nézőponton van a portál másik publicistája, Dag Daniš is, aki Kaliňáknak be kellene fejeznie című kommentárjában így ír:

 

„Miután olyan botrányról van szó, mely Kalinákon kívül Ficóval is összefüggésbe hozható, a miniszter leváltását a koalíciós partnereknek kellene kérniük. Konkrétan a #Sieť-nek és a Most-Hídnak. Természetesen csak politikai önállóságuk esetén.”

 

Kérdés, mennyire osztja Bugár Béla ezeket a véleményeket. Alig két hete még azt nyilatkozta, hogy  megbízik Kaliňákban.

 

-ot-, korkep.sk / aktuality.sk

 

Nyitókép: markiza.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »