Kajak-kenu: jöjjön a következő felvonás!

Kajak-kenu: jöjjön a következő felvonás!

Kedden a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros megszerezte a magyar olimpiai csapat hatodik aranyérmét Rióban. Legjobb kajakosaink és kenusaink ismét hajóba ülnek Rodrigo de Freitas Lagúnában. A most már háromszoros olimpiai bajnok Kozák Danutáért ma a K1-500 méter előfutamában szoríthatunk.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAM!

Férfi kajakpáros (K2) 1000 m – Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
Múlt nyáron a kokainügy miatti eltiltásából visszatért Dombvári Bence párosterveket kezdett el szövögetni, gyorsan kiderült, hogy csapattársával, Hufnágel Tiborral szinte tökéletesen összeillenek a hajóban. A duó a felkészülési időszakban párosa indulására hangolt, a két válogató megnyerése között, a duisburgi olimpiai pótkvalifikációs versenyen megszerezték a férfikajakszakág hiányzó kvótáit is, a júniusi moszkvai Európa-bajnokságon pedig ezüstérmesek lettek. Aztán jött Dombvári csúnya doppingügye, széthullott a páros, Hufnágel pedig azzal a Ceiner Benjáminnal ült egy hajóba, akivel korábban U23-as világbajnoki címeket ünnepelhetett. A páros számára a döntőbe jutás a cél.

Férfi kenuegyes (C1) 200 m, Hajdu Jonatán
Hajdu Jonatán a magyar kenusszakág nagy ígérete. Fiatal, tehetséges, hosszú távú célokat nézve a kezében benne van az arany lehetősége. Igaz, nem most, Rióban, sokkal inkább a tokiói olimpián. Hajdu tehetsége mellett rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amellyel a 19 éves fiatalok – olykor szétszórt, máskor rendkívül koncentrált és összeszedett, bízzunk benne, hogy Rióban utóbbit mutatja majd.

Férfi kajakpáros (K2) 200 m, Tótka Sándor, Molnár Péter

Tavaly aranyat ünnepelhettek a milánói világbajnokságon, idén szétlövésben alulmaradtak a Horváth Bence, Szomolányi Máté kettőssel szemben. Utóbbiak azonban júliusban atipikus mintákat produkáltak a doppingvizsgálaton; jogilag negatív tesztjeik voltak, de a vizsgálatok minimális mértékben kimutatták a növekedési hormont a versenyzők mintáiban. A magyar szövetség azonnal lépett, s az utolsó pillanatban Tótkát és Molnárt jelölte az utazócsapatba. Előbbi a Balaton-partról, utóbbi a wakeboardpályáról állt ismét munkába. Hogy ennek a furcsa, lelkileg nagy hullámokat generáló idénynek a végén éremmel távoznak-e Rióból? Hamarosan ez is kiderül. Egy biztos, a versenyzők ajándékként élnek meg minden riói pillanatot.

Tótka Sándor így várja a versenyt (forrás: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldala):

Női kajakegyes (K1) 500 m, Kozák Danuta
Tegnap korábbi súlyos gyomorrontása ellenére is aranyat tudott nyerni párosban Szabó Gabriellával. Legnagyobb riválisa, az új-zélandi Lisa Carrington – gyomorrontás nélkül – ugyanezt tette kétszáz egyesben. Akár két felszabadult versenyző is rajthoz állhatna a számban, de a hölgyek nem jutalomjátékként, hanem újabb kemény feladatként tekintenek erre a megmérettetésre. Kozák olimpiai címvédő, Carrington a világbajnoki aranyérmes 500-on. Idén a tavaszi Világkupa-sorozatban egyszer már találkoztak, akkor Kozák nyert, vagyis az állás 1-0 ide! Hisszük, hogy Carrington nem az olimpián egyenlít.

És akkor egy kis értékelő Szabó Gabriellától a tegnapi aranydélutánról, egyenesen a kajak-kenus szövetség Facebook-oldaláról:

A szerdai nap program elő- és középfutamokat vonultat fel, a számok döntőit csütörtökön rendezik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »