Kajak-kenu Eb – Két arany és egy bronz a délelőtti mérleg

Két arany- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi zárónapjának délelőtti döntőiben.

A Krilatszkoje Sportközpontban – ahol 37 ország 485 versenyzője küzd – a magyarok közül elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta állt be a rajtgépbe K-1 500 méteren. A szám ötkarikás aranyérmese, riói esélyese rosszul rajtolt, féltávig hatalmas hátrányt kellett ledolgoznia, majd körülbelül 300 méternél megindította a hajóját és gyakorlatilag állva hagyta riválisait, sima győzelmet aratott.

Kozák a futamot követően elmondta: nem volt rajtvezényszó, egyszer csak leengedett a rajtgép, s ezáltal csaknem három hajóhossznyi hátrányba került. Magabiztos győzelme ennek tükrében még inkább fantasztikus.

Ezt követően a kenu egyesek 500 méteres küzdelmeiben Kiss Tamás volt érdekelt. A 29 éves versenyző – aki 2008-ban Pekingben Kozmann Györggyel 1000 méteren bronzérmet nyert – visszafogottan kezdett, a táv feléig nagyjából a középmezőnyben haladt, majd rákapcsolt és versenyben volt a dobogóért, de talán túl korán indította meg a hajrát, s végül negyedik lett.

A kajakos Nádas Bence már egy aranyéremmel a zsebében vághatott neki az 500 méter egyes fináléjának: a négyes vezérevezőseként szombaton győztes magyar versenyző két korábbi világbajnok, a német Tom Liebscher és a dán René Poulsen mellől rajtolt el. Előbbi hatalmas lendülettel kezdett, Nádas a táv felénél meg tudta ugyan közelíteni, ám a hajrában a német újra ellépett, s a győzelmét nem fenyegette veszély. A magyar kajakos a címvédő dánnal vívott hatalmas küzdelmet, s bár az első eredmény ezüstérmesnek hozta ki, végül a célfotó alapján 8 ezreddel (!) kikapott, így bronzérmes lett.

Ezután a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K-4 1000 méteres egység bizonyíthatta, nem volt véletlen, hogy az olimpiai válogatón nagy meglepetésre legyőzte a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. A fináléban a táv egyharmadáig szinte együtt haladt a mezőny, “félidőben” azonban a magyar egység komoly hátrányba került, s ekkor már látszott, hogy nem szól majd bele a dobogóért folytatott versenybe. Végül csupán hetedikként ért célba, így könnyen elképzelhető, hogy ebben a számban a szövetség új olimpiai válogatót ír ki.

Az embert próbáló egyes után Kozák Danuta nagyjából fél órát pihenhetett az 500 méteres párosra, ahol Szabó Gabriellával a szám vb-címvédőjeként szálltak harcba. A rajtjuk ezúttal jól sikerült, 250 méternél magabiztosan vezettek, s végül simán diadalmaskodtak. Ez volt a magyar kajak-kenu sport történetének 130. Eb-aranyérme.

Férfi C-2 500 méteren, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó döntőjében az orosz egység gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a magyarok pedig a hajrára kissé elfáradva a hatodik helyen értek célba. A délelőtti program zárásaként K-2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás összetételű hajó beragadt a rajtnál, ezzel el is szálltak a dobogós reményei. A végén a magyarok ki is engedtek, s végül hetedikek lettek.

A magyar küldöttség jelenleg 11 éremnél – 4 aranynál, 3 ezüstnél és 4 bronznál – jár, ezzel már most túlteljesítette ez előzetesen kitűzött célt, azaz a tíz dobogós hely megszerzését.

Délután a 200 méteres döntőkkel, illetve az 5000 méteres finálékkal zárul a kontinensviadal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »