Kafetéria, jegybanktörvény, EU-csúcs

Kafetéria, jegybanktörvény, EU-csúcs

Az uniós vezetők tíz nappal kitolták a döntést az Ankarával kötendő migrációs intézkedési csomagról. Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a Magyar Nemzeti Bank alapítványi pénzeiről, és megtalálták a Népligetnél eltűnt lány holttestét. Összegyűjtöttük a hét legfontosabb eseményeit.

Megint nem született döntés az EU legsúlyosabb problémáját jelentő migránskrízisre, csak egy protokolláris nyilatkozatra futotta. Döntés hiányában Orbán Viktornak sem volt mivel kapcsolatban vétót emelnie az ülésen. Bár a kormányszóvivő azt fogalmazta meg, hogy a magyar kormányfő vétója miatt fulladtak le a tárgyalások, az igazság az, hogy az uniós vezetők megoldás hiányában tíz nappal kitolták a döntést az Ankarával kötendő migrációs intézkedési csomagról.

Amit viszont hazánk hétfőn Szlovákiával közösen benyújtott, az egy jogfenntartó nyilatkozat, amely az Európai Bíróságon zajló eljárással kapcsolatos.

Az Alkotmánybíróság elé kerül az MNB-s közpénzek ügye

Előzetes normakontrollt kért Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróságtól a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – derült ki az államfő nyilatkozatából.

A Magyar Nemzet már korábban megírta: értesülése szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék a jegybank közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

Még nem lesz kerítés a román határon

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Ausztria után a nyugat-balkáni országok is megunták az Európai Bizottság egy éve tartó tétlenségét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megemlítette azt is, hogy egyelőre nem épül kerítés a román határon, de tíz nap alatt szükség esetén fel tudják húzni a határzárat.

Készpénz válthatja ki a kafetériát

A kafetéria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

„Ha már az EU döntése miatt úgysem lehet fenntartani a kafetéria-rendszert, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben” – fogalmazott, hozzátéve: ma ez az egyetlen módszer, amely a gazdaság teljesítményénél nagyobb arányú bérnövekedést tesz lehetővé, azt azonban tudomásul kell venni, hogy ez az összeg nem számít bele a nyugdíjba. A rendezvényen jelezte Varga Mihálynak: a 2017-es költségvetést próbálja úgy alakítani, hogy csak fejlesztésre vehessen fel hitelt az állam.

Előzetesbe került Vivien feltételezett gyilkosa

A Pest megyei nyomozók Dabas külterületén, egy erdős részen találták meg annak a fiatal nőnek a holttestét, aki 2016. március 5-én tűnt el a fővárosból. Pár órával később elfogták a szintén húszéves K. Bálintot, aki beismerte tettét.

Március 4-én este a lány a barátaival a fővárosi Népligetben, egy klubban szórakozott. A gyanú szerint hajnalban telefonon találkozót beszélt meg a férfival, aki gépkocsival elment érte. Elindultak Kakucsra, de mielőtt odaértek volna, a gyanúsított a falu közeli erdőben megállította az autót, és vadásztőrrel többször megszúrta a nőt, aki sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A férfit pénteken a Budapest Környéki Törvényszék harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte.

Lapunk úgy értesült, a fiúnak tetszett volt osztálytársa, ő viszont ezt nem viszonozta. K. rendszeresen vitte haza M. Vivient különböző bulikból.

A Veszprém edzője lett a magyar kapitány

Xavi Sabatét, az MVM Veszprém spanyol vezetőedzőjét nevezte ki a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányának a Magyar Kézilabda Szövetség. A tréner megbízatása a Magyarország–Szerbia vb-selejtező párharc végéig, azaz 2016. június 15-ig szól, a szakember munkájával párhuzamosan továbbra is ellátja teendőit klubjánál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »