Kádárék pont olyan számot írtak volna '19-ről, mint Orbánék '56-ról

Kádárék pont olyan számot írtak volna '19-ről, mint Orbánék '56-ról

Meghallgattuk az Állami Popzenekar ismert sztárok előadásában felvett ’56 tiszteletére írt “Egy szabad országért” című alkotást. Arra jutottunk, hogy nem is olyan rossz nóta ez – csak késtek vele olyan 30-35 évet. A Kádár-rendszer idején első osztályú emlékdal lehetett volna a Tanácsköztársaság valamelyik szép, kerek évfordulóján. El is képzeltük, hogyan nézett volna ez ki annak idején. (Figyelmeztetés: a számból vett idézetek NEM a képzelet szüleményei, 2016-ban tényleg ezt bírták leírni és elénekelni.) 
Népszabadság 198x, március 21. ünnepi szám
 
Erdős Péter és Aczél György elvtársak a Forradalmi Ifjúsági Napokat megnyitó sajtótájékoztatón mutatta be az ismert magyar táncdal és popcsillagok részvételével felvett emlékdalt, amely a Tanácsköztársaság hősei előtt tiszteleg. A Magyar Népköztársaság kormányának megrendelésére született alkotás szövegét Váci Mihály, Kossuth és József Attila díjas költő versei alapján S. Nagy István írta, zenéjét a Magyar Rádió Könnyűzenei Osztályának vezetője, Bágya András írta.

A dalban közreműködik Kovács Kati, Csongrádi Kata, Aradszky László, Koós János, a Záray-Vámosi házaspár, és a fiatalok körében ünnepelt Dinamit együttes. is. Az alkotási folyamatot Lajtai Vera elvtársnő, a magyar munkásmozgalom történetének szakértője is segítette.

A dal könnyed, fiatalos stílusban emlékezteti az ifjúságot az elődök küzdelmeire, és arra, hogy mennyivel szerencsések, hogy egy szabad, boldog Magyarországon élhetnek.

Már a kezdősorok a munkásmozgalmi indulók legszebb hagyományait idézik:

“Magyarország, halldd szavunk,

te szabad ország, halld szavunk!”

–  zeng az öntudatos szocialista ifjúság hangja.

“Minket többé már balsors,

vagy ellenség se téphet szét!”

– hangzik az üzenet az emberi haladás minden barátjának és ellenségének.

A legmeghatóbb azonban  a refrében felzenzdülő felszabdult öröm:

“(…) tisztább az ég, ránk már

egy új hajnal kél, szabad országként…”

E megindító gondolatok hallatán eszünkbe “Párttal, a néppel…” kezdetű szocialista hitvallás lelkünkbe égett szép sorai:

“Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság.”

Biztosak lehetünk, hogy e dinamikus, fülbemászó, mégis bátran politikus dal yaz Ifjúsági magazin slágerlistáját is hamarosan meghódítja majd.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »