Juttatásként bérlakás: Kecskeméten ez komoly csáberő

Juttatásként bérlakás: Kecskeméten ez komoly csáberő

Negyven bérlakást adott át munkavállalóinak a Mercedes Kecskeméten, amelyeket az alkalmazottak kedvezményesen bérelhetnek. A programra óriási szükség van, lévén a város albérletárai már jó ideje az egekbe szöktek.

A vállalat által nyújtott támogatás révén 34 kisebb, 43 négyzetméteres, valamint 6 darab, egyenként 51 négyzetméteres összkomfortos lakást vehettek át a dolgozók – derül ki a cég távirati irodának megküldött közleményéből. A pályázatok elbírálásakor a vállalatnál eltöltött időt, a gyárban dolgozó hozzátartozók és a pályázók gyermekeinek számát, valamint az állandó lakóhely Kecskeméttől való távolságát vették figyelembe. Fontos szempont volt az is, ha valaki egyedülálló szülőként pályázott.

A városban a lakásbérlés támogatására egyre nagyobb szükség van, lévén az albérleti díjak részben az épp négyezer munkavállalót foglalkoztató gyár jelentette túlkereslet miatt szöktek az egekbe. A kiadásra hirdetett otthonok gyakorlatilag napok, de van, hogy órák alatt elkelnek. Az ingatlanosokat már tavaly nyár végén keresték kétségbeesett szülők azzal, hogy gyerekük a város főiskoláján kezdni meg az évet, de olcsóbb lakást több hónapos keresés után sem találnak. Ha egy-egy ilyen ingatlan véletlenül piacra kerül, szinte biztos, hogy már az első bérlőjelölt is kaucióval érkezik a megtekintésére.

A településen még a 30 négyzetméter körüli jobb állapotú panelekért is megadják a havi 40-50 ezer forintot. A városban gyakorlatilag a csúcskategóriás bérlakások is elfogytak: ezekért a 40-50 milliós ingatlanokért a német bérlők havi 350-400 ezer forintot is kicsengetnek.

Nem sokkal jobb a helyzet a másik autóipari fellegvárban, Győrben sem, ahol az 10 ezer embert foglalkoztató Audi miatt pörög a piac. A városban ismeretlen az olcsó albérlet, 70-80 ezer forintért még panelgarzont is alig lehet kivenni, válogatni pedig csak a 110-150 ezer forintos minimális felhozatalból lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »