Juncker: az Eurócsoportnak muszáj hazudnia és félrevezetnie a nyilvánosságot

Juncker: az Eurócsoportnak muszáj hazudnia és félrevezetnie a nyilvánosságot

Szökőévenként egyszer van, hogy a vezető elit saját médiája leplezi le önmagát. Ma ilyen nap van. Az amerikai Politico-nak a világ talán legnagyobb újságírói apparátusával dolgozó brüsszeli szakportálja bemutatja, hogy az Eurócsoport, vagyis az euróövezet pénzügyminisztereinek csoportja olyan titkos klub, amely elsüllyeszthet bankokat és megfúrhat politikai pályákat anélkül, hogy működését szabályok vagy elszámoltathatóság irányítanák. Úgy működik, írja a portálra ma hajnalban feltett cikke, mint egy háború alatti hadügyminisztérium.

A Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter elnöklete alatt működő Eurócsoport, kezdődik a cikk, a nyilvánosság szemétől elrejtve tárgyalt a görög adósságválságról. Amelyre, tegyük hozzá, hétfőn se tudott pontot tenni és a közeljövőben kerülhet sorra újabb rohamülésre, mert Görögország segítség nélkül nem tudja visszafizetni következő, júliusban esedékes 7,4 milliárd eurós hitelvisszatérítési részletét.

Most azonban, írja a Politico, egyre több bírálat hangzik el arra vonatkozóan, hogy az Eurócsoportnak meg kell változtatni eddig működési módszereit.

A csoportban 19 euróövezeti ország pénzügyminiszterei, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF képviselői vesznek részt, és úgy viselkednek, mintha valami magánklub tagjai lennének. A bírálók azt akarják, hogy jobban átlátható legyen annak megfelelően, mint amilyen hatással van az euróövezet 350 millió állampolgára életét befolyásoló létfontosságú kérdésekre.

Emily O’Reilly, az EU ombudsmanja is reformot sürget: „Nyilvánvalóan nehéz az európaiaknak megérteniük, hogy az Eurócsoport, amelynek döntései jelentős hatást gyakorolhatnak életükre, nincs alávetve a demokráciában szokásos fékeknek és egyensúlyoknak”.

Hírdetés

Az Európai Bíróság döntése is segíti az Eurócsoportot ülései elhomályosításában. Ugyanis az ülések titkossága ellen korábban ciprusi polgárok által hozzá benyújtott panaszra e bíróság azt a döntést hozta, hogy az Eurócsoport „képtelen törvényes hatásokat kifejteni harmadik felek tekintetében”, mert az csak egy „vitafórum”.

Dijsselbloem tavaly éppen ezt az ítéletet hozta fel arra, hogy csoportja elkerülje az EU normál átláthatósági szabályait.

Ha kiderülne, mi zajlik a nyilvánosság elől bezárt ajtó mögött, azt „a kívülállók nem igen élveznék”.

A portugál Maria Joao Rodrigues, egy euróövezeti kormányzásra szakosodott európai parlamenti képviselő elmondta a Politico-nak, hogy „a valódi döntéseket gyakran hozzák meg az előkészítő üléseken” és ha nagyobb lenne az átláthatóság „a minisztereknek szembe kellene nézniük saját hazai közvéleményükkel”.

Jean-Claude Juncker, a csoport volt elnöke „bevallotta”, hogy az Eurócsoport „titkos, sötét viták helye”. Mely idézet talán megmagyarázza, hogy e cikket az a Soros-bérenc balliberális sajtó, amely az ilyen esetekben kínos zavarában ürgebőrös búvárokról vihorászik kötelező jelleggel, miért nem fogja szemlézni. És nyilván ez az, amiért olyan Soros-egyetem figurák, mint Balázs Péter és Bokros Lajos olyannyira imádják az Európai Uniónak ezt az intézményét is.

Juncker idején, jegyzi még meg a cikk, az Eurócsoport ülései zűrzavaros vitákkal voltak terhesek olyannyira, hogy a résztvevők sokszor azt sem tudták, mi a napirend.


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »