Juliette Binoche Miskolcon átvette az Európa-díjat

Juliette Binoche Miskolcon átvette az Európa-díjat

Az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche volt a 13. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának sztárja, ahol a fesztivál díszvendégeként tegnap részt vett a megnyitóünnepségen, és a átvette a frissen alapított Európa-díjat.

A színésznő miskolci részvételének apropója az, hogy a fesztivál CineClassics sorozata levetíti Krzysztof Kieslowski rendező Három szín című filmtrilógiáját. A Három szín: Kék a fesztivál nyitófilmje volt, Binoche főszereplésével. A CineClassics Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat. Az Arany Oroszlán-díjas remekmű vetítését követően Kieslowski trilógiájának másik két darabja is látható lesz Miskolcon: ma este a Fehér, holnap a Piros kerül vászonra.

A színésznő az Európa-díj átvétele után röviden bevezette a nyitófilmet, és megemlékezett rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskiról, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki idén húsz éve hunyt el.

Az édesanyja révén lengyel gyökerű Juliette Binoche mindössze 23 évesen A lét elviselhetetlen könnyűsége egyik szerepében robbant be a nemzetközi köztudatba. 1996-ban az Almásy László sivatagkutatóról szóló, kilenc Oscar-díjjal jutalmazott hollywoodi produkcióban, Az angol betegben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában megkapta az Amerikai Filmakadémia elismerését.

Azóta az egyik legjobban foglalkoztatott színművész, aki párhuzamosan szerepel európai és hollywoodi produkciókban. Mások mellett olyan ragyogó rendezőkkel dolgozott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami; kiváló művészek sorával, például Daniel Day-Lewiszal vagy Johnny Depp-pel is játszott együtt.

Ő napjaink legnagyobb és legkelendőbb nemzetközi sztárja, az egyik legnagyobb név, aki Miskolcra látogatott a fesztivál történetében. A nemzetközi fesztiváléletben mind komolyabban számon tartott Cinefestre szívesen látogatnak el a nagy sztárok: tavaly a korszakos díva, Claudia Cardinale kapott életműdíjat. Ezt az elismerést idén Makk Károly kapja, aki jövő csütörtökön személyesen mutatja be a Szerelem és Egymásra nézve című klasszikusait, és mesterkurzust is tart az érdeklődőknek.

Hamarosan interjút is olvashatnak rovatunkban a színésznővel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »