Jubileumot ünnepel a Maros Művészegyüttes

Jubileumot ünnepel a Maros Művészegyüttes

Hatvan éve, 1956. október 1-jén alakult meg 134 taggal az Állami Székely Népi Együttes, azzal a céllal, hogy feldolgozza és színpadon bemutassa a romániai magyarok, románok és más nemzetiségek népdalait, táncait. Az elmúlt évtizedek alatt számos országba eljutott az együttes, többek közt Magyarországra, Franciaországba, Kínába, Ciprusra, Kanadába, az Amerikai Egyesült Államokba.

maros mm 2_b

A kerek évforduló megünneplésére egész hetes rendezvénysorozattal készültek a szervezők. Az ünnep nyitónapján, hétfőn este az egykori Állami Székely Népi Együttes jogutódjának, a Maros Művészegyüttesnek a tagjai által felkészített amatőr néptáncegyüttesek léptek fel: a Napsugár kis és nagy csoportja, Ludasról a Hajdina, Szabédról a Fürgelábak, Gyulakutáról a Szivárvány, Erdőcsinádról az Árvácska, Mezőbándról a Csipkebogyó, Marosfelfaluból a Bíborka néptáncegyüttes, a Holtmarosi Néptáncegyüttes, a Csillagfény Néptáncegyüttes Marosvásárhelyről, valamint a szászrégeni néptáncegyüttes.

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója magyarul, majd románul mondott köszönetet a megtiszteltetésért, hogy részt vehetett a szervezésben, hangsúlyozva, hogy sikerült az együttesnek hűnek maradni az alapító tagok elképzeléséhez, álmához: a magyar kultúra, és nemcsak, megőrzése, népszerűsítése, az ifjúság nemzeti öntudatának megerősítése, új táncos generációk nevelése. Az évfordulós eseménysorozatot Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is köszöntötte, az együttes szerepét méltatta a hagyományőrzésben, oktatásban, a romániai folklór külföldi népszerűsítésében. Mint mondta, a magyar és román társulat egykori és jelenlegi táncosai az elmúlt évtizedek során nemcsak a népzene- és néptáncörökség ápolásában vállaltak feladatot, hanem a fiatal generációk nevelésében is.

1956-tól kezdve a siker útján haladt a szinte 140 tagú, fegyelmezett előadói közösség, célkitűzésük nem változott az elmúlt évtizedekben: az erdélyi magyar hagyományokat kívánják ápolni. Az utóbbi tíz évben olyan nemzetközi viszhangú előadásokat mutattak be, mint a Sodrásban, A víz szalad, a kő marad, a Szem látta, szív szerette, a Fehérlófia, a Kőműves Kelemen, a Vannak vidékek, az Imádság háború után, stb. A foklór és táncszínházi produkciók meghódították a belföldi és külföldi közönséget is.

A vasárnapig tartó ünnepi rendezvénysorozat keretében számos néptáncelőadást tekinthetett és tekinthet meg a napokban a közönség. A jubileumi hetet az október 9-én 18 órakor tartandó ünnepi gála zárja a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében, ahol a Maros Művészegyüttes és a marosvásárhelyi Állami Filharmónia kórusának közös műsorát láthatják az érdeklődők. 1956. október 1-jén alakult meg 134 taggal az Állami Székely Népi Együttes.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »