Jubilál a sepsiszentgyörgyi inkubátorház

Az országban  tíz éve megalakult vállalkozásfejlesztő inkubátorházak közül csak a sepsiszentgyörgyi maradt  aktív, mert folyamatosan keresték az új lehetőségeket, hogy tartalommal töltsék meg az intézményt – összegzett Vajda Lajos ügyvezető igazgató az innovatív intézmény fennállásának tizedik évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen, amelyen az épületben tevékenykedő mintegy félszáz vállalkozás, gazdasági szervezet, klaszter és intézmény vezetője emléklapot kapott, s mindannyian néhány szóban értékelték az elmúlt tíz évet. 

inkub_b

Vajda Lajos emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt egy PHARE gazdaságfejlesztő program keretében az ország öt városában alakult vállalkozói inkubátorház. Szentgyörgy akkor az országos program keretében nyert támogatást az egykori kórházi kazánház korszerűsítésére, a 800 ezer eurós beruházás a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzat hozzájárulásával valósult meg.

Az elmúlt években, két inkubálási ciklus során 44 kezdő vállakozás telepedett meg az ingatlanban, ezek lakbér- és más logisztikai támogatást kaptak. Most már megszűntek az inkubátorprogramok, de az ASIMCOV vállalkozói szövetségen belül először megalakult a KO-FA faipari szövetség, majd több ágazati szövetség is létrejött, s ezekre támaszkodva 2008-tól több, modern vállalkozói rendszert, vagyis klasztert hoztak létre, ezeket is betelepítették az inkubátorházba. Nemrég megnyitották az Innohub központot, a közösségi teret, ahol több vállalkozó dolgozik együtt rendszerben. Vajda Lajos hangsúlyozta, az inkubátorház csak egy épület, ezért közösséget kellett kovácsolni, amelynek szerepe van a megye gazdasági életében.

Ugyancsak ezen a héten, pénteken ünneplik meg a Háromszéki Vállalkozói Napok keretében az ASIMCOV megalakulásának húszéves évfordulóját. Vajda Lajos felidézte, hogy 1996-ban 21 alapító taggal indult a háromszéki kis- és közepes vállalkozók szövetsége, jelenleg pedig több mint 2000 vállakozást képvisel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »