Jövőre halasztják a lakásfelújítási programot

Jövőre halasztják a lakásfelújítási programot

Egyre későbbi időpontra tevődik a kamatmentes hitelprogram elindítása a lakások energiatakarékossági célú felújításához, és mind kevesebb otthon korszerűsítését ígéri a kormány – derül ki az egymást követő kormányzati nyilatkozatokból.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón még azt jelentette be, hogy a kormány december elsejétől 120 milliárd forintos kerettel nyit meg egy visszatérítendő támogatási formát a panelházak felújítására, tízszázalékos önerő mellett. A bejelentés azon a napon történt, amikor lapunk megírta: a kormányzat októberre ígérte a kamatmentes hitelprogram elindítását a lakások energiatakarékossági célú felújításához, ám mégsem kezdődött meg a kölcsönök folyósítása, s azt sem lehetett tudni, hogy beindul-e valaha a még nyáron beharangozott konstrukció. Lázár János szavait megerősítve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy nappal később közölte: a hitelt nullaszázalékos kamattal lehet majd igényelni, és ezzel több mint ötvenezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósítható meg a következő években. A hitelt egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, a fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve például napkollektoros rendszerek telepítésére lehet igényelni. Az MFB tájékoztatása szerint a kölcsönt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek vehetik fel, családi házak esetében maximum tízmillió forint, társasházak esetében lakásonként maximum hétmillió forint erejéig.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az egyik kormánypárti lapnak kedden viszont már azt nyilatkozta, hogy a kamatmentes hitelprogram keretében 24 ezer háztartás felújítása valósulhat meg. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hitelprogram csak jövőre indul el. Vagyis kevesebb mint egy hét alatt ötvenezerről 24 ezerre csökkent a felújítható otthonok száma és a decemberi kezdés a jövő évre halasztódik, miközben eredetileg ezt októberre ígérte a kormány – jegyezték meg szakértők. Szerintük az egymásnak rendre ellentmondó kormányzati nyilatkozatokat nem is érdemes készpénznek venni. Emlékezetes: tavaly augusztus elején Szabó Zsolt még arról beszélt, hogy idén tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, és 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár hárommillió ház is megújulhat. Szabó Zsolt akkor azt is közölte, hogy a felújítási költség negyven százalékát teszi ki a vissza nem térítendő uniós támogatás. Ebből a konstrukcióból azonban nem lett semmi. Lázár János ugyanis tavaly ősszel megtorpedózta a programot és kijelentette, hogy a lakosság nem kaphat vissza nem térítendő támogatást, mert az erre szánt kilencvenmilliárd forint uniós forrást a kormány átirányítja a középületek rekonstrukciójához. Az Európai Unió még nem döntött a változtatás elfogadásáról.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »