Jövő szerdán kísérik utolsó útjára Andrzej Wajdát

Október 19-én, szerdán vesznek végső búcsút az Oscar-díjas Andrzej Wajdától Krakkóban. A kilencvenéves lengyel filmrendező vasárnap hunyt el.

Wajdát a krakkói Salwator temetőben helyezik örök nyugalomra szűk családi körben. A temetés előtt a krakkói Szentháromság templomban búcsúztatják a rendezőt. A varsói Szent János-templomban a tervek szerint október 18-án szintén gyászmisét tartanak Wajda emlékére.

A lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként számon tartott rendező Suwalkiban született 1926. március 6-án. Lengyelország sztálinista múltját elemezte az 1976-os Márványember, az 1981-es Vasember a Szolidaritás mozgalom születéséről szólt, az Ember-trilógia lezárásaként pedig 2013-ban forgatta Walesa – A remény embere című filmjét. 2007-ben személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett. A Katyn című alkotás Az ígéret földje, a Wilkói kisasszonyok és a Vasember után negyedik Oscar-jelölt filmje lett. Lengyelország idén is egy Wajda-filmet, a Powidoki (Emlékképek) című drámát nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe.

Andrzej Wajda művészetét világszerte számtalan díjjal ismerték el. Életművéért a velencei mustrán Arany Oroszlán-díjat (1998), a berlini filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medvét (2006) vehetett át, a lengyel rendezők közül elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat (2000). 2011-ben Lengyelország legmagasabb állami elismerésével, a Fehér Sas Rend a kék szalaggal, a következő évben a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozatával tüntették ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »