Jövő héttől benépesül a Kamenica 2

Jövő héttől benépesül a Kamenica 2

Nyolc év várakozást követően ma átadták rendeltetésének a kamenicai kórház új szárnyát, a “Kamenica kettőt”. A legkorszerűbb technikával felszerelt komplexumot megtekintette Bojan Pajtić, tartományi kormányfő.

Az ötemeletes, modern műszerekkel felszerelt épület egyaránt elégíti ki a tüdő és szívgondozó intézet, valamint az onkológiai osztály igényeit.

Bojan Pajtić, tartományi kormányfő kiemelte: – Szerbiában az utóbbi harminc évben megépült egészségügyi intézmények közül az újvidéki Sürgősségi Központ mellett ez a legnagyobb, legkorszerűbb. Vajdaságban a halált kiváltó okok közül a tüdő, szív és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a leggyakoribbak. Ezzel az intézkedéssel esélyt kaptunk arra, hogy szembeszálljunk a kórral. Várhatóan már a jövő hét folyamán megkezdik a kezeléseket az intézményben, amelynek elsősorban az a célja, hogy a megszüntesse a várólistákat. – emelte ki a kormányfő.

Nebojša Malenković, a tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója elmondta, az épületet 2008-ban kezdték építeni, ám az évek során több probléma is felmerült: – 192 napot vártunk arra, hogy a köztársasági bizottság döntsön a sugárkezelő berendezés vásárlásáról. A beruházás értéke 952 millió dinár. Ezáltal a kamenicai intézet olyan korszerű egészségügyi központtá vált, ahol a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a tüdőbetegségben szenvedők európai színvonalú gyógykezelésben részesülnek. – tette hozzá Malenković.

Az épület alagsorában kapott helyet az a két sugárkezelő berendezés, amellyel lehetővé válik a daganat korai felismerése és a rákos betegek kezelése. Ezzel együtt így már összesen öt sugárkezelő géppel végeznek terápiát.

Ádám Csilla


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »