Jövő héten eldől Szigeti sorsa

Ma folytatódott Szigeti László (MKP) volt oktatásügyi miniszter bírósági pere Pozsony III. kerületi bíróságán.

 

Szigeti ellen szubvenciós csalás vádjával indítottak eljárást egy iskola tornatermének felújítása kapcsán. A szlovák jogrend szerint szubvenciós csalásnak minősül, ha valaki az elnyert EU-s vagy állami támogatásokat nem a szerződésben lefeketetett feltételek szerint használja fel.

 

A volt iskolaügyi minisztert 2013 őszén csalással vádolták meg. A rendőrség szerint 2006-ban jogtalanul segítette 116 ezer eurós támogatással Nemesócsa községét. Annak ellenére, hogy tudatában volt annak, hogy az iskola tornatermének felújátásáról szóló kérvény nem tesz eleget a formális elvárásoknak, és nem is volt rendesen bejelentve a minisztériumban.

 

A Markíza később tájékozatott, hogy az önkormányzat rossz állapotban lévő tornaterme helyett egy magáncég csarnokát újították fel a pénzből. Szigeti azt állítja, minisztériumi munkatársai nem tájékoztatták arról, hogy a község nem jogosult a támogatásra.

 

Szigeti tagadja, hogy bűnös lenne az ügyben, szerinte az egész csupán egy adminisztratív félreértés következménye.

 

Az ügyben eljáró bírónő szerint jövő hétre vannak betervezve a záróbeszédek, így december 1-én már az ítélethirdetés is megtörténik.

 

Amennyiben Szigetit bűnösnek találják, úgy akár 5-től 12 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »