Jóváhagyta az orosz fegyveres erők ukrajnai alkalmazását az orosz parlament felsőháza

Jóváhagyta az orosz fegyveres erők ukrajnai alkalmazását az orosz parlament felsőháza

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte az orosz parlament felsőházát, hogy hagyja jóvá fegyveres erők beavatkozását az ukrajnai Krím régióban.
“A rendkívüli ukrán helyzet miatt, az orosz polgárok életveszélyben vannak, az Orosz Föderációnak kötelessége megvédeni honfitársainkat, és ezért bevetjük a fegyveres erőinket  ukrán területen, vagyis a Krími Autonóm Köztársaság területén… a fegyveres erők addig maradnak Ukrajna területén, amíg a társadalmi-politikai helyzet normalizálódik”- nyilatkozta az orosz elnök.
Ukrajna illegitim miniszterelnöke, Arseniy Yatsenyuk, tiltakozik Oroszország lépése ellen, és kéri, hogy megállítsák a katonai mozgásokat Autonóm Köztársaságban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna “nem dől be” az orosz “provokációknak”.

Szergej Aksyonov, a krími miniszterelnök kérte az orosz segítséget.

Hírdetés

“Felismerve  felelősségemet az emberek életéért és biztonságáért, kérem az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a béke és a rend legyen a Krími Autonóm Köztársaság területén”- mondta a sajtó képviselőinek.

Az orosz külügyminisztérium azt nyilatkozta, hogy “nagyon aggódik” a helyzet miatt a térségben, és nem hagyhatja figyelmen kívül a segítségkérést.
Szombaton az ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország már 6000 katonát csoportosított át ukrán területre, mely hatására készültségbe helyezték az ukrán hadsereget a Krím-félszigeten.
Közben Az orosz parlament felsőháza szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában írja az Euronews.

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »