Jószándékú idegenek

Jószándékú idegenek

Valószínűleg sokan felfigyeltek arra Csíkszeredában, hogy egyre több olyan külföldivel találkoznak, akiknek az arcát egy-két hét, hónap alatt többször is látják. Kik is lehetnek ők? Turisták, akik úgy döntöttek, hogy hosszabb ideig nyaralnak apró városunkban? Esetleg betelepült idegenek, akik a jobb megélhetést keresik? Netán eltévedt külföldiek?

Hát nem. Legtöbben közülük a Care2Travel nevű, csíkszeredai székhellyel rendelkező szervezet önkéntesei, akik messzi országokból jönnek ide hozzánk több-kevesebb időre. Legtöbbjük két-három hétig tartózkodik, de olyanok is akadnak, akik több, mint fél évig tevékenykednek. Városunk, közösségünk és a fentebb említett szervezet dicséretére szolgál, hogy eme önkéntesek közül többen vissza-visszatérnek, hogy további munkájukkal segítsenek ott, ahol erre szükség van.

A Care2Travel (ford.: gondoskodj, hogy utazhass avagy utazz gondoskodóan) önkéntesei szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel, sérültekkel foglalkoznak, továbbá részt vesznek szociális jellegű mezőgazdasági munkálatokban, iskolákban angol órákon segítenek az angol nyelv tanulásában és helyi non-profit szervezeteknél is tevékenykednek.
Szabadidejükben igyekeznek minél több rendezvényen részt venni és kiveszik a részüket a közösségi önkéntes munkákból is.

Kedves Péter, a szervezet önkéntes koordinátora elmondta, jelenleg 21 önkéntes tevékenykedik városunkban, melyek közül 12 gyerekfoglalkozást tart a szervezet hátrányos helyzetű gyerekeknek megrendezett, két párhuzamosan folyó angol táborában, kettő a Szent Ferenc Alapítvány Szent István gyermekotthonának kertjében végez mezőgazdasági munkálatokat, kettő angol nyelvet tanít, ketten sérültekkel foglalkoznak és egy a szervezetnél segédkezik.

Az önkéntesek a világ különböző tájairól érkeztek megismerni kultúránkat, kirándulni tájainkon, munkatapasztalatot gyűjteni, barátságokat szőni és segíteni, ahol szükséges. Jelenleg angol, hongkongi, kínai, mauríciuszi, maláj, spanyol, ausztrál, Puerto Ricó-i, amerikai és ír önkéntesekkel találkozhatunk itt-ott elvétve városunk utcáin.

Jelen cikkben ragadná meg az alkalmat a szervezet vezetője, Jackie Curtin, hogy köszönetet nyilvánítson a Hargita Megyei Tanácsnak a jelenleg Csíksomlyón folyó, hátrnyos helyzetű gyerekeknek szervezett angol tábor támogatásáért, mely sokat emelt a tábor színvonalán és ugyanakkor a gyerekek fejlődése érdekében lebonyolított tevékenységek minőségén.

A szervezet magát támogatásokból, adományokból és pályázatokból tartja fenn, melyekhez a hozzájutás nehézkes, de időről időre egyre többen látják értelmét az önkéntes munkának, ezért munkájuk és annak eredménye felfele ível annak ellenére, hogy az angol táboraikban és különböző közösségi jellegű rendezvényeiken (képzések, gálák, börzék, angol klubok) való részvétel teljesen ingyenes, azaz programjaikból nem származik bevétel.

Jackie és a Care2Travel szervezet többi tagja reméli, hogy a külföldi önkéntesek megadják a helyi közösségnek a szükséges lökést ahhoz, hogy a jövőben egyre többen figyeljenek fel a közösségi munka fontosságára és önszántukból előre vigyék, jobbá tegyék saját és környezetük életét.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »