Jönnek az átszervezett szakápolási otthonok

Jönnek az átszervezett szakápolási otthonok

Már a következő kormányülésre beterjesztheti az új szociális ellátási formára, a szakápolási otthonokra vonatkozó jogszabály-tervezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – értesült a Magyar Idők.

A tervek szerint a kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra.

Az átszervezéssel kapcsolatban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kijelentette: annak, aki most ingyenes ellátásban részesül, az átalakítás után sem kell fizetnie, és azoknak a dolgozóknak az illetménye sem lehet kevesebb, akik a jövőben a szociális ágazatban dolgoznak.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy az átalakítás nem kényszer, hanem lehetőség arra, hogy az idősek igényeihez a jelenleginél sokkal jobban igazodó, a mainál nagyobb kapacitású ellátási forma jöhessen létre 2-4 éven belül. Azt sem hallgatta el, hogy Európában gyakorlatilag hazánk az egyetlen ország, ahol a csak ápolásra szoruló idősek ellátása nem a szociális szféra feladata, ami óriási pazarlás.

Hogy ez mit jelent, azt a KSH főosztályvezetője, Tokaji Károlyné azzal érzékeltette: míg a betegek átlagosan 29,6 napig tartózkodnak a krónikus ápolási osztályokon, a csupán ápolásra szorulók 84,4 napig. Jelenleg évente körülbelül 80 ezer ember fekszik krónikus osztályokon, számuk a lakosság elöregedésével fokozatosan növekedni fog.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »