Jönnek a baloldali polgári körök

Jönnek a baloldali polgári körök

Önálló civil egyesületet alapít az MSZP legnépesebb platformjának alelnöke, Hegyi Gyula volt MSZP-s európai parlamenti képviselő. A politikus az Origónak azt mondta, párttá nem akarnak alakulni, mert hisz abban, hogy az MSZP “jó útra tér.”

Civil szervezettel erősítené az MSZP-t Hegyi Gyula – Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Karakteresen baloldali, a neoliberális gazdaságpolitikát elutasító és a szociális Európáért küzdő civil egyesületet alakít Baloldali Tömörülés Társulásként (BTT) néven társaival Hegyi Gyula, az MSZP volt európai parlamenti képviselője, aki jelenleg az MSZP legnagyobb, mintegy 7 ezer párttagot tömörítő csoportjának, a Baloldali Tömörülés Platformnak az alelnöke. Hegyi Gyula az Origónak úgy jellemezte: “az egyesület a független baloldali közéleti cselekvésre, gondolkodásra, vitára kíván lehetőséget teremteni, ugyanakkor kritikus támogatói akarunk lenni a magyar baloldal hagyományos pártjának is.”

Arra a kérdésre, miszerint az új egyesület a Fidesz környékén 2002-ben életre hívott tömegmozgalomhoz, a polgári körökhöz hasonló szerepet töltene-e be, Hegyi Gyula azt mondta, “valami olyasféle lehet”, de mindenképpen a baloldalhoz erős szálakkal kötődő, ugyanakkor az MSZP-től függetlenül tevékenykedő civil mozgalmat képzel el.

Hegyi Gyula elmondta azt is, a ma bemutatkozó szervezet mintegy 20 alapítójának csak a fele tagja az MSZP-nek. A leendő civil szervezet irányultságáról szólva megjegyezte, hogy markánsan baloldaliak kívánnak lenni, ezt jelzi az is, hogy a BTT másik társelnöke Galba-Deák Ádám egykori szocialista politikus lesz, aki 2010-ben kilépett az MSZP-ből, majd a Zöld Baloldal Pártban politizált, mígnem 2014-ben megalapította a Balpártot, amelynek jelenleg is az elnöke.

A ma bemutatkozó BTT jellemzője továbbá, hogy Hegyi szerint “nem ért egyet a neoliberális gazdaságpolitikával”, hisz egy “szociális Európában”, és célja, hogy nyisson a fiatalok felé, és szoros kapcsolatot alakítson ki a szakszervezeti mozgalmakkal – utóbbi szándékot jelzi, hogy a szervezetet a Vasas Szakszervezet székházába jegyzik be.

Az egyesület ennek érdekében Szocialista hitvallás címmel egy vitairatot nyújt majd be a párt júniusi, tisztújító kongresszusán, hogy politikai vitát indítson el. Hegyi Gyula a vitairat legfontosabb megállapításai közé sorolta, hogy a kapitalizmus helyett vegyes gazdaságra, a kis- és középvállalkozások, szövetkezetek támogatására lenne szükség, új földosztást és sztrájktörvényt sürgetett, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését.

Forrás: Origo

The post Jönnek a baloldali polgári körök appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »