Jönnek a 30 perces tanórák az általános iskolákban

A tervek szerint harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályaiban a jövőben. Palkovics László oktatásért felelős államtitkára a Magyar Időknek nyilatkozott az ügyben, és szerinte a rövidítésére azért van szükség, mert az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek.

A jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám, és a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásába.

Szólt arról is, hogy az iskolaigazgatók a munkáltatói jogkörökből többet visszakapnak és keretgazdálkodási joggal is rendelkeznek majd. Ugyancsak az iskolaigazgatókat erősíti, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, jövő évi üteménél ők dönthetnek majd arról, miként osszák szét az összeget a tantestületben – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az 58 tankerület létrehozásával a döntéshozatal közelebb kerül az iskolákhoz, a továbbiakban a tankerületi vezető és az iskolaigazgató mindenről együtt dönt.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke pozitív változásnak nevezte, hogy a jövőben az intézményvezetőknek érdemi beleszólása lesz a pedagógusok alkalmazásába és felmentésébe, hogy a tanárok 22-26 óra közti munkaidejébe beleszámít az osztályfőnöki és a munkaközösségi munka és hogy nem kell majd év közben elküldeni a nyugdíjkorhatárt betöltött tanárokat.

MTI

The post Jönnek a 30 perces tanórák az általános iskolákban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »