Jön a haddzs, Hamenei Szaúd-Arábiát támadta

Élesen bírálta és hitetlennek nevezte hétfőn Szaúd-Arábia vezetőit Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, és annak a véleményének adott hangot, hogy ki kellene venni Rijád kezéből a hagyományos éves mekkai zarándoklat (haddzs) megszervezését.

Ali Hamenei ajatollah elsősorban a tavalyi zarándoklaton történt, külföldi számítások szerint mintegy 2300 ember, köztük 464 iráni halálát okozó tömegkatasztrófára gondolva fejtette ki álláspontját. A Szaúd-Arábia legfőbb térségbeli riválisának számító Irán a szervezők alkalmatlanságát okolta a történtekért, májusban pedig bejelentette, hogy irániak nem vesznek részt idén a haddzson, mivel Rijád nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

„Ezeknek a (szaúdi) vezetőknek az Isten vendégeivel (zarándokokkal) szembeni elnyomó viselkedése miatt az iszlám világnak alapvetően újra kell gondolni a két szent hely (Medina és Mekka) menedzselését és a haddzs ügyét” – közölte Hamenei az internetes oldalán és az iráni állami médiában megjelent üzenetében, amelyet a haddzs közeledtével írt.

Az iráni vezető bírálta azt, hogy Rijád magatartása miatt az irániak nem tudnak részt venni az idei mekkai zarándoklaton, miközben tavaly mintegy 60 ezren mentek el rá.

A cionizmus és Amerika

„A szaúdi vezetők, akik az iráni hívőket megakadályozták a haddzs teljesítésében, szégyenteljes, elveszett emberek, akik folytatják elnyomó politikájukat a cionizmussal és az Egyesült Államokkal szövetségben, és nem mondanak le az árulásról…” – magyarázta Hamenei, aki szerint a világnak fel kellene ismernie a szaúdiak hitetlen és a világhatalmaktól függő természetét.

Az iráni vallási vezető szerint a muzulmánoknak nem szabad hagyniuk, hogy az iszlám világban elkövetett bűneik után a szaúdi vezetők kibújjanak a felelősség alól. Hamenei elsősorban Rijád iraki, jemeni és szíriai konfliktusban való részvételére utalva írt erről.

Nimr al-Nimr után

Az egymással amúgy is ellenséges Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A tavalyi mekkai zarándoklaton történt tragédia szintén feszültséghez vezetett a két ország között.

A mekkai zarándoklaton való részvétel a Korán szerint az életben legalább egyszer minden olyan hívő muszlim számára kötelező, aki egészséges és megengedheti az utat magának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »