Jól ment a csempészáru a Lenin körúton – Hatvan éve történt: 1956. október 10.

Jól ment a csempészáru a Lenin körúton – Hatvan éve történt: 1956. október 10.

Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a szabadságharc előtti Magyarországról.

Gyereklányok az üzemben

Kétszázhuszonnégy 14 és 16 év közötti kislány ismerkedik meg a konfekcióiparral, miután a hazai ruhagyárak vállalták a foglalkoztatásukat.

A lányokat nem kisegítő munkára osztották be, hanem a mesterséget ismertetik meg velük: olyan oktatást kapnak, mint az ipari tanulók, így hamar elsajátíthatják a szakmai ismereteket. A Bajai Ruhagyárban és a Ruházati Gyárban külön munkateremben oktatják őket.

A Minőségi Gyermekruha-üzemben, valamint a nőiruha- és a fehérneműüzemekben szalagokon vagy pótgépeken dolgoznak majd a leendő szakmunkások.

Fontos meglátások az értelmiségiek összejövetelén

Meg kell szüntetni az iskolai tanítás függőségét a napi politikától, mert az nagy mértékben árt a nevelésügynek és a tanárok tekintélyének egyaránt – hangzott el az értelmiségi dolgozók győri összejövetelén, melyet a Hazafias Népfront Győr-Moson-Sopron Megyei Bizottsága közreműködésével szerveztek.

A rendezvényen a résztvevők egyhangúan javasolták az Oktatásügyi Minisztériumnak azt is, hogy a jövőben származásra való tekintet nélkül, kizárólag tanulmányi eredmények alapján vegyék fel a jelentkezőket.

 

Jól ment a csempészáru a Lenin körúton

Üzletkötés közben fogtak el óraüzéreket a rendőrök a fővárosi Lenin körúton. Kamarás György budapesti lakosnál előállításakor 25 nylon karórát találtak, amit – mint kiderült – társától, Tóth Gézától kapott, akinél később negyven különböző márkájú órát fedeztek fel.

A csempészáru Tóth szerint egy osztrák állampolgártól származik. A két üzér ellen eljárást indítottak.

Nyelvtudással a VIT-re

Orosz gyorstalpaló nyelvtanfolyamokat szervez a jövő évi moszkvai világtalálkozóra (VIT) készülő magyar fiataloknak a Dolgozók Ifjúsági Szövetsége (DISZ) és a Magyar-Szovjet Társaság (MSZT).
A három hónapos tanfolyamok anyagát már összeállították.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »