Jókorát nőtt a romániai nettó átlagbér tavaly júliushoz képest

Júliusban 12,4 százalékkal volt több a nettó átlagbér Romániában a tavalyi hetedik hónaphoz mérten – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

zseton_b

A nettó átlagbér 2078 lej, a bruttó havi átlagbér pedig 2875 lej volt. Az infláció alakulásának figyelembe vételével kiszámolt reálkereset 13,3 százalékkal volt magasabb júliusban a tavalyi hetedik hónaphoz mérten.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke júliusban mínusz 0,8 százalék volt. A statisztikai intézet előző nap közölte, hogy a második negyedévben 11,97 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség a tavalyi második negyedévhez mérten, és 5,86 százalékkal az első három hónaphoz képest.

A Ziarul Financiar című pénzügyi napilap kedden emlékeztetett, a bérek emelkedése és munkaerőköltség növekedése következtében júliusban 1,1 százalékkal csökkent a romániai GDP egynegyedét adó és a román export legfőbb hajtóerejének számító ipar termelékenysége. A termelékenység csökkenésének egyik oka a lap szerint, hogy a bérek növekedése rontja azon vállalatok versenyképességét, amelyek nyereségüket elsősorban az alacsony munkaerőköltségre alapozzák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »