Johnson: Oroszország azt kockáztatja, hogy páriaállammá válik

A brit külügyminiszter szerint Oroszország a szíriai Aleppóban végrehajtott légitámadásokkal azt kockáztatja, hogy páriává válik a nemzetközi közösségen belül.

Boris Johnson a szíriai helyzetről a londoni alsóházban tartott keddi vitanapon kijelentette: minden bizonyíték arra vall, hogy Oroszországot terheli a felelősség az Aleppóba indított segélyszállítmányok konvojait ért légitámadásokért. Johnson nevek említése nélkül hozzátette: nagyon szeretné, ha “azok az emberek”, akik e támadásokért felelősek, a nemzetközi büntetőtörvényszék elé kerülnének.

Közölte: szeretné azt is, ha ezúttal a londoni orosz nagykövetség előtt lennének tüntetések. “Hol van ilyenkor a Stop the War Coalition?” – tette fel a kérdést, arra a háborúellenes szervezetre utalva, amely rendszeresen tart demonstrációkat brit és egyéb nyugati katonai beavatkozások ellen.

A brit külügyminiszter ugyanakkor elvetette azt az ötletet, hogy a nyugati szövetségeseknek repüléstilalmi övezetet kellene létrehozniuk Szíriában az orosz légitámadások megakadályozására. “Ezt nem tudjuk vállalni, hacsak nem állunk készen arra, hogy lelőjük a repüléstilalmat megsértő repülőgépeket és helikoptereket. Nagyon gondosan mérlegelni kell ennek következményeit” – fogalmazott alsóházi felszólalásában Johnson.

Ezzel az állásponttal egyetértett a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje, Emily Thornberry is, aki a kedd estébe nyúló vitanap után a BBC-nek kijelentette: az általa hallott szakértői vélemények szerint “egyetlen rossz döntés” elég ahhoz, hogy háborús helyzet alakuljon ki az Egyesült Államok és Oroszország között, és ezt minden körülmények között el kell kerülni.

A repüléstilalmi övezet gondolatát a keddi alsóházi vitát kezdeményező konzervatív párti képviselő, Andrew Mitchell vetette fel bevezető felszólalásában. Mitchell még a parlamenti vita előtt a BBC rádiónak kijelentette: senki nem akar tűzharcot Oroszországgal, senki nem akar orosz harci repülőgépeket lelőni, de a nemzetközi közösség felelőssége a civil lakosság védelme, és ha ez azt jelenti, hogy “védelmi jelleggel szembeszállunk az orosz légi tűzerővel az ártatlan civilek érdekében, azt meg kell tennünk”.

Mitchell szerint a Szíriában végrehajtott orosz légi hadműveletek ahhoz a támadáshoz hasonlatosak, amelyet a náci Németország légiereje hajtott végre a spanyolországi polgárháború idején, 1937-ben Guernica városa ellen, másfélezernél több polgári lakost megölve.

Oroszország londoni nagykövete kedd este Twitter-üzenetben reagált a vitanapon elhangzottakra. Alekszandr Jakovenko szerint Oroszország tevékenységének mérlege több ezer szíriai falu felszabadítása, és több ezer tonna humanitárius segély eljuttatása. “Nagy-Britannia mit tud felmutatni?” – tette fel a kérdést a londoni orosz nagykövet.

A diplomáciai képviselet Twitter-oldalán egy nem sokkal korábbi üzenetben az áll, hogy Oroszország nem az aleppói gyerekek megmentését vétózta meg, hanem azt, hogy Szíriában is megismétlődjenek a Líbiában történtek. Az üzenet az ENSZ Biztonsági Tanácsában az aleppói bombázások leállítására francia kezdeményezésre előterjesztett határozattervezet hétvégi orosz vétójára, illetve a Líbiában végrehajtott nyugati katonai intervencióra utalt.

Moszkva Johnson helyett is szégyelli magát

Oroszország szégyelli magát Boris Johnson brit külügyminiszter helyett – közölte Marija Zaharova, az orosz diplomáciai tárca szóvivője kedd esti Facebook-bejegyzésében.

A szóvivő ezzel Boris Johnson két, a szíriai válsággal kapcsolatos kijelentésére reagált.

Korábban Johnson arról beszélt, hogy Moszkva ellen a legerősebb fegyver a szégyen (a megszégyenítés) lenne.

“Úgy tűnik, hogy Boris Johnson a szavakról áttért a tettekre és bevetette azt a fegyvert, amellyel korábban megfenyegette Oroszországot – a szégyent. Mi tényleg szégyelljük magunkat helyette” – írta a közösségi portálon az orosz külügyi szóvivő.

Az elmúlt hónapokban rendkívüli módon kiéleződött a helyzet a szíriai Aleppó városban. Az Egyesült Államok és több nyugat-európai állam azzal vádolja a szíriai kormányt és Oroszországot, hogy a fegyveresek mellett bombázzák a civil lakosságot és csapást mértek egy humanitárius segélykonvojra is. Damaszkusz és Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az orosz és a szíriai gépek a terroristákra mérnek légicsapásokat, s hogy Washington képtelen rávenni az állítólag mérsékelt ellenzék fegyvereseit a szélsőségesekről való leválásra.

Szombaton Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnali beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban. A testületben elbukott az orosz határozattervezet is.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Hollande: a nézetkülönbségek ellenére folytatni kell a párbeszédet OroszországgalTusk: Oroszország szíriai tevékenysége miatt meg kell hosszabbítani az uniós szankciókatMoszkva megvétózta az aleppói tűzszünetről szóló javaslatotRovatok: KülföldTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: Nagy-Britannia, Oroszország, Szíria, oroszok Szíriában, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, külföld, AleppóForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »