Johannis üzent: Dragnea és Tăriceanu nem lesz kormányfő

Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő.

Johannis ezzel kizárta annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea miniszterelnök lehessen, őt ugyanis áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az államfő kijelentése a PSD-vel koalícióra készülő szabadelvű ALDE elnökének, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnöknek újbóli kormányfői kinevezését is kizárta, őt ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé júliusban a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Johannis az új országprojekt kidolgozásával megbízott elnöki bizottság alakuló ülése után fejtette ki álláspontját újságírók előtt az ország rövid és hosszú távú jövőjéről. A decemberi parlamenti választásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: olyan politikusnak fog kormányalakítási megbízást adni, aki meg tudja szerezni beiktatásához a parlament támogatását, de kizárta, hogy olyan miniszterelnököt jelöljön, aki nem felel meg a feddhetetlenségi elvárásoknak. Johannis feltételei alapján többek között Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő, illetve az ő politikai ellenfele, Traian Băsescu volt államfő sem remélhet kormányfői megbízást.

Liviu Dragnea alkotmánysértőnek nevezte az államfő kijelentését. Szerinte egy PSD-győzelem esetén Johannis nem veheti semmibe a választói akaratot, ugyanakkor elzárkózott attól, hogy az újságíróknak elárulja, kit javasol a PSD miniszterelnöknek. A szociáldemokrata pártelnök szerint Johannis az alkotmányt megsértve beavatkozott a választási kampányba volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) oldalán, és az a célja, hogy a pártfüggetlen Dacian Cioloș kormányfőt egy PNL-kormány élén megtartsa a miniszterelnöki tisztségben. Dragnea a maga részéről kizárta, hogy a PSD-ALDE koalíció Cioloșt javasolja vagy megszavazza kormányfőnek.

A román alkotmány tág mozgásteret biztosít az államfőnek a miniszterelnök-jelölt személyét illetően: a választásokon győztes párt javaslatát csak akkor kell figyelembe vennie, ha az abszolút többséget szerez. Az alaptörvény szerint az elnök a parlamenti mandátumok több mint felét megszerző párttal vagy – amennyiben egyiknek sincs abszolút többsége – a parlamenti pártokkal konzultálva jelöl miniszterelnököt, akinek ahhoz, hogy beiktassák, meg kell szereznie a parlament támogatását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »