Johannis: Románia stratégiai célkitûzésként kezeli Moldova európai integrációját

Románia stratégiai célkitűzésként kezeli Moldova európai integrációját, Chisinau európai orientációjának visszavonhatatlanná tételét, és ennek előmozdításában főszerepet kell játszania – hangoztatta Klaus Johannis kedden.

Az államfő a legfelső védelmi tanács (CSAT) ülése után sajtóértekezleten számolt be arról, hogy a nemzetbiztonsági testület elfogadta a Románia és Moldova közötti speciális kapcsolat közép és hosszú távú stratégiáját, amely révén Bukarest hatékonyabb, pragmatikusabb, és előreláthatóbb módon akarja segíteni a moldovai reformokat, Románia keleti szomszédjának európai közeledését.

Az államfő újságírói kérdésre sem akarta kommentálni a Moldovában megválasztott oroszbarát államfő, Igor Dodon azon felszólítását, hogy Románia ismerje el Moldova függetlenségét és mondjon le az “unionista” – a két állam egyesítését célzó – törekvések nyílt vagy hallgatólagos támogatásáról. Johannis szerint Románia számára Moldova nagyon “fontos” ország, amelyet segíteni akar.

Az államelnök tagadta, hogy feltételekhez kötné a Moldovának folyósított pénzügyi és infrastrukturális támogatást, de elismerte: elvárja, hogy Chisinau – saját állampolgárai, nem pedig Románia “kedvéért” – folytassa a moldovai állami intézményrendszer korszerűsítését, a szerkezeti reformokat.

Bukarest nagy késéssel és hűvös hangnemben reagált arra, hogy a “másik román nyelvű államként” emlegetett Moldovában két hete az oroszbarát Igor Dodon nyert az elnökválasztáson az európai elkötelezettségű Maia Sanduval szemben.

Választási győzelme után a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »