Johannis: Kijev figyeljen a román kisebbségre!

Johannis: Kijev figyeljen a román kisebbségre!

Az Ukrajnában élő román kisebbség igényeire való odafigyelést, és a kárpátaljai Aknaszlatinán egy román konzulátus megnyitását sürgette csütörtökön Klaus Johannis román államfő, miután Bukarestben ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval tárgyalt.

johporbuk_b

A román elnök rámutatott: a Romániában élő ukrán közösség jelentős, évi 1,6 millió eurós támogatásban részesül. „A megbeszélésen arról is szó esett, hogy Kijevnek megfelelőbb választ kellene adnia az Ukrajnában élő románok szükségleteire és kéréseire” – fogalmazott Johannis.

Az államfő azt is közölte, megállapodtak arról, hogy a tevékenységét tíz év óta szüneteltető kormányközi kisebbségi vegyes bizottság újrakezdi a munkát. Az elnök szorgalmazta a kijevi román kulturális intézet, valamint annak csernyivci fiókja létrehozását, valamint újabb határátkelők megnyitását is.

Johannis a megbeszélések során arról biztosította Porosenkót, hogy Románia határozottan és szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását, területi egységét és függetlenségét. Kiemelte: Bukarest támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és emlékeztetett, hogy Románia volt az első ország, amely ratifikálta az EU–Ukrajna társulási szerződést. Azt is kijelentette, Románia készen áll arra, hogy támogatást nyújtson az EU-hoz való közeledés feltételeként megvalósítandó belső reformok terén.

A találkozón két megállapodást is aláírtak a katonai szállítmányok, illetve az ukrán–román határszakaszon történő közös járőrözés témájában. Johannis a határon átívelő projektek kidolgozását sürgette, többek között a Máramarossziget és a kárpátaljai Aknaszlatina közötti híd megépítését. Ehhez kapcsolódva kijelentette: rendkívül fontos az aknaszlatinai román konzulátus mielőbbi megnyitása. A megbeszélésen megállapodtak az államfői vegyes bizottság felélesztéséről is, amelynek feladata a két országot érintő ügyek rendezése. Ezek egyike a Bisztroje-csatorna használata.

Petro Porosenko elmondta, Románia és Ukrajna egyaránt azon az állásponton van, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldása mindaddig nem kerülhet szóba, amíg véget nem ér a kelet-ukrajnai orosz agresszió. Álláspontja szerint a szankciók enyhítése veszélybe sodorhatja a Donbassz helyzetének rendezését, mivel Oroszország folytatja az agressziót. Leszögezte: a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi kormány közötti tűzszünet szabályait rögzítő minszki egyezményt maradéktalanul gyakorlatba kell ültetni. Kijelentette: a két ország egyetért egy olyan fekete-tengeri flotta létrehozásában, amely megerősítheti a NATO jelenlétét a térségben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »