Johannis: erősebb NATO-védelem kell

A NATO keleti szárnyának minél jelentősebb megerősítését kérte pénteken Klaus Johannis államfő egy bukaresti biztonságpolitikai konferencián. Ezt azzal indokolta, hogy – mint kifejtette – Románia a két legfőbb európai biztonsági kihívást jelentő övezet, az Oroszországi Föderáció és a Közel-Kelet közelében fekszik. 

Klaus_Iohannis_Brussels_b

„Egyrészt arról van szó, hogy az Oroszországi Föderáció megkérdőjelezi az európai szintű stabilitási elveket és mechanizmusokat. Ehhez vagy „hard security” elemeket használ, fegyveres erőt alkalmazva és áthágva a nemzetközi jogot, vagy hibrid háborút, amely a közvetlen fenyegetést és a propagandát is magában foglalja, mint azt a közelmúltban láthatták” – fogalmazott az elnök.

„Másrészt egyre hangsúlyosabb az instabilitás a közel-keleti régióban többek között a radikalizmus és a terrorista szélsőségesség új formáinak megjelenése miatt, mint például a Daes” – tette hozzá az államfő. Mint kifejtette, nagyarányú, hiteles, kiegyensúlyozott elrettentő erővel kell megerősíteni a NATO keleti szárnyát annak teljes vonalán. „Fontos, hogy ne tévesszük szem elől a stratégiai nézőpontot. Közös, szövetségesi szintű cselekvés szükséges. Gondolom, mindenki egyetért azzal, hogy újra kell gondolnunk a közös védelmet, újra kell kalibrálnunk a védelmet és az elrettentést a 28-an a 28-akért, 360 fokos szögben” – tette hozzá Klaus Johannis.

Mint ismeretes, Románia célja az, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozóján döntés szülessen a NATO-haderő megerősítéséről az Oroszországhoz közel fekvő tagálla­mokban, a Baltikumban, Lengyelországban és Romániában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »