Johannis a PNL soraiba csalogatja Cioloșt

Klaus Johannis államfő pártpolitikai elköteleződésre biztatta a bukaresti szakértői kormányt vezető Dacian Cioloșt, de kizárta annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások után ismét független jelöltet bízzon meg kormányalakítással.

johannis ciolos_bKlaus Johannis és Dacian Cioloș

Johannis az Európai Néppárt egy bukaresti rendezvényén kommentálta csütörtökön volt pártjában, a néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártban (PNL) kialakult helyzetet, amelynek éléről előző nap lemondott az illegális pártfinanszírozással gyanúsított Vasile Blaga társelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e Cioloș a PNL számára, az államfő azt mondta: elsősorban a miniszterelnöknek kell tisztáznia, hogy milyen tervei vannak a szakértői kormány mandátumának lejárta után.

Az MTI által idézett Johannis kijelentette: támogatná, hogy Cioloș folytassa megkezdett projektjeit, de ehhez pártpolitikai szerepet kellene vállalnia, vagy legalábbis nyilvánosságra kellene hoznia pártszimpátiáját. Az államfő egyértelművé tette: Cioloș függetlenként nem maradhat miniszterelnök. Johannis korábban is jelezte: egyetért a pártokkal abban, hogy Romániának világos parlamenti támogatással rendelkező politikai kormányra van szüksége.

Adrian Țăranu politológus szerint Johannis gyakorlatilag felszólította a miniszterelnököt, hogy vegye át a PNL vezetését. Cioloșt már több ízben hívták soraikba a liberálisok, de a kormányfő következetesen azt válaszolta: függetlenként vállalta a megbízatást, és nem fogja megszegni a választóknak tett ígéretét, miszerint nem lép be egyetlen pártba sem, nem alapít pártot, és nem indul a választásokon.

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legesélyesebb a választási győzelemre, a PNL-nek több mint öt százalékpontos hátránya van, de a két legerősebb párt közül egyiknek sem jósolnak ötven százalék feletti eredményt. Az alkotmány ilyen esetben gyakorlatilag szabad kezet biztosít az államfőnek abban, kit bíz meg kormányalakítással. A parlamenti választásokat december 11-én rendezik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »