Jogszabálysértések az állami tankönyvpiacon?

Két állami intézménytől – az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től – is kapott közérdekű adatokat a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, amely ez alapján azt állítja, az elmúlt három évben jogszabálysértések kísérték az állami tankönyvek kiadását. A szaktárca egyelőre nem reagált az egyesület állításaira. A szervezet szerint a kísérleti tankönyvek az állami beavatkozás ellenére sem lettek népszerűbbek: erre a tanévre a kedvező áruk ellenére is kevesebb példányt rendeltek belőlük.

Hiába tett közérdekű bejelentést az állami tankönyvek kiadásában történt jogszabálysértések kivizsgálásáért a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) még július 14-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), azóta sem kaptak semmilyen választ – tudta meg a Magyar Nemzet. A szervezet korábban az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kikért közérdekű adatok, illetve a vonatkozó törvények alapján ugyanis arra jutott, hogy több jogszabálysértés is történt az elmúlt három évben.

A szervezet szerint ugyanis az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét, és ezzel nem tették lehetővé, hogy a pedagógusok azzal a tankönyvcsaláddal fejezzék be egy-egy tantárgy tanítását, amivel elkezdték. Az ügy bizonyítására annak a kiadónak a példájára emlékeztettek, amely az idézett ügyben jogerősen pert nyert a minisztérium ellen. Jogszabálysértésnek tekinthető szerintük az is, hogy 2014 tavaszán az Emmi és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ olyan tankönyvrendelési tájékoztatót küldött az iskolákba, amely szerint az állami iskolák kizárólag úgynevezett szűkített listáról választhattak. Ez viszont a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek mindössze 13 százalékát tartalmazta, így ez a Tanosz szerint korlátozta a szabad tankönyvválasztás jogát, továbbá diszkriminálta a magánkiadókat.

A Tanosz kifogásolta azt is, hogy az iskoláknak 2014. április 30-ig hatvanféle olyan kísérleti tankönyvből kellett választaniuk, amelyek a megrendelés leadásának határidejéig el sem készültek. Hasonló eset idén is történt, például – mint lapunk korábban beszámolt róla – a Történelem 12. a középiskolák számára című tankönyvet meg sem lehetett volna rendelni, ha az Emmi betartja a saját rendeletét. Ugyanis egy tavaly áprilisi módosítás szerint a rendelhető tankönyvek listájára azt a könyvet lehet csak felvenni, amelynek van a rendelési időszak kezdetén hatályos tankönyvvé nyilvánítási határozata.

A Tanosz „súlyos eljárásjogi szabálysértésnek” nevezte, hogy öt állami tankönyv esetében az azok fejlesztéséért felelős Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet azelőtt kért engedélyt arra, hogy tankönyvei a tankönyvjegyzékre kerüljenek, hogy az azokról szóló szakértői bírálatok elkészültek volna.

A Tanosz az ügyben közleményt is eljuttatott lapunkhoz, amelyben felhívják a figyelmet arra: bár a tankönyvekért felelős miniszteri biztos két éve többször nyilatkozta, hogy a következő, 2015. évi tanévre már legalább 80 százalékos lesz az állami kiadású tankönyvek aránya, és ez évente növekedni fog, a számok ezt nem igazolták. Tavaly ugyanis a megrendelt állami tankönyvek aránya az adatok szerint 74,4 százalék volt, ez 2016-ra 72,9 százalékra csökkent, tehát a magánkiadóktól vásárolt könyvek aránya enyhén nőtt. A kísérleti tankönyvek átlagos rendelési darabszáma is visszaesett 2015-höz képest, több mint 3600 példánnyal kértek kevesebbet belőlük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »