Jogilag aggályos lehet a lapfelfüggesztés

Jogilag aggályos lehet a lapfelfüggesztés

Egyre több kérdés vetődik fel a Népszabadság váratlan felfüggesztése kapcsán, amióta kiderült, hogy a nemrég állami tulajdonba került, majd privatizált MKB Bank jelzálogjogot jegyzett be a napilap nyomtatott és online kiadására, valamint a kiadóra is. Az újság értékét ugyanis nagyban befolyásolja az, hogy működik-e, vagy fel van függesztve. A Népszabadság értéke pedig azért nem elhanyagolható kérdés, mert a pénzintézet jelzálogjoga jelzi, hogy egyebek között a korábban folyamatosan megjelenő napilap annak a hitelnek a fedezetéül szolgált, amit az MKB Bank folyósított a Mediaworks kiadóvállalatnak. Így pedig kulcsfontosságú, hogy a kiadó egyeztetett-e hitelezőjével a lap felfüggesztése előtt.

A lapunknak nyilatkozó közgazdász elmondta, a Népszabad­ság és a hozzá tartozó NOL.hu márkanév vagyon értékű jog, ami­nek akkor van értéke, ha az újság működik és megjelenik. Viszont ha a lap megszűnik, vagy felfüggesztik, a márka értéke jelentősen csökken. Torba Tamás szerint ezért jogi szempontból is kérdéses, hogy a kiadóvállalat és az MKB Bank miről egyeztetett azelőtt, hogy a Népszabadság újságíróit szombat reggelre egyszerűen kizárták a szerkesztőségből.

Mint mondta, ha a bank előzetesen hozzájárult a jogi és erkölcsi szemszögből is aggályos felfüggesztési művelethez, érdekes lehet, milyen pótfedezetet kért a kiadótól az akkor már borítékolható jelentős értékcsökkenés kompenzálására. Hozzátette, amennyiben a pénzintézet nem kért kárpótlást, az meglehetősen furcsa lépés lenne, ugyanis akkor az egész hitelkonstrukció, illetve a hitelfedezeteinek kiválasztása válik megkérdőjelezhetővé. Torba szerint a másik forgatókönyv, hogy az MKB Bank mit sem tudott arról, hogy a Mediaworks megszüntetné a lapot, ám ebben az esetben a pénzintézetnek jogában állna felmondani a hitelt, sőt ez lenne az ésszerű döntés. De – mutatott rá – felmerülhet a fedezetelvonás gyanúja is, ami miatt akár feljelentést is tehetne az MKB Bank.

Az ügyben lapunk megkereste az MKB Bankot és a Mediaworks kiadóvállalatot is. Előbbi közölte, mivel banktitokról van szó, nem áll módjukban válaszolni. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy általánosságban annyit jeleztek, az MKB Bank „egyedileg nem avatkozik bele a finanszírozott cégek menedzsmentjeinek döntéseibe”. A kiadótól viszont nem érkezett válasz lapzártánkig.

Tegnap egyébként a Népszabadság újságírói bírósághoz fordultak az őket ért jogsértések miatt. Többek között azt kifogásolták, hogy az újság felfüggesztéséről nem tájékoztatták a szerkesztőséget, illetve az üzemi tanácsot, noha ezt jogszabály írja elő. Továbbá sérelmezik, hogy arra a felügyelőbizottsági ülésre, ahol a kiadó döntött a lap felfüggesztéséről, csak azt a bizottsági tagot nem hívták meg, aki a szerkesztőségben újságíróként dolgozott. Pető Péter, a Népszabadság fő­szerkesztő-helyettese tegnap az ELTE média tanszékén tartott fórumon a 444.hu híre szerint azt mondta, gyakorlatilag kijelenthető: többet nem fog kinyomtatva megjelenni a Népszabadság, és jelenleg leginkább azért harcolnak, hogy legalább a lap archívuma elérhető maradjon. Ezenkívül elhangzott az is: szeretnék rábírni a Mediaworks vezetését, tudassák a mintegy 80 munkavállalójukkal, mik a további tervek, mert papíron senkit nem rúgtak ki: egyelőre „csak” az újság szűnt meg, és most „családos emberek ülnek, és fogalmuk sincs, mi lesz velük”.

Tegnap kora este a Mediaworks közleményt adott ki, amelyben azt írta, a Népszabadság főszerkesztője lemondta a lehetséges akvizícióról a kiadóval aznapra tervezett megbeszélést, ugyanakkor megtartották az első egyeztetést a munkavállalói érdekképviseletekkel. Murányi András főszerkesztő viszont a 24.hu-nak azt mondta, meglepetéssel értesült a Mediaworks-közleményről, miután ő azt tudatta kedden a céggel, hogy a tárgyalások alapfeltétele a munkavállalók bizonytalan helyzetének rendezése.

Szerkesztőségi közleményA korábban közzétett szolidaritási nyilatkozatunk szellemiségével összhangban a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió szerkesztősége felajánlja a Népszabadság bajba került alkotói közösségének, hogy ha erre tőlük kérés érkezik, akkor – a sokoldalú tájékozódást lehetővé téve – teret és műsoridőt biztosít azon cikkek, írások megjelenéséhez, ismertetéséhez, amelyek kinyomtatása a lap felfüggesztése miatt akadályba ütközik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »