Jogerősen felmentették Csíkszereda elöljáróit

Jogerőssé vált a Maros megyei törvényszék döntése, amely megszüntette a kényszerintézkedéseket a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen, miután a marosvásárhelyi táblabíróság elutasította a vádhatóság fellebbezését – közölte a Székelyhon.ro hírportál.

Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét letartóztatják – Fotó: mti

A pénteki jogerős döntés értelmében a csíkszeredai elöljárók ellen korábban elrendelt hatósági felügyelet, továbbá az összes tiltás és korlátozás érvényét veszíti, így Szőke Domokos ismét dolgozhat alpolgármesterként. Ráduly Róbert még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét pedig Hargita megye prefektusa felfüggesztette tisztségéből. Mindketten 2015. június 22-e óta álltak hatósági felügyelet alatt, miután a korábban elrendelt házi őrizetet bírósági felügyeletre enyhítették.

A két vádlott most már elhagyhatja az országot, nem kell megjelenniük hetente többször a rendőrségen és találkozhatnak, beszélhetnek az ügyben korábban tanúként megnevezett személyekkel, többek között Antal Attilával, Csíkszereda tisztségében megmaradt alpolgármesterével – írta a Székelyhon.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 júniusának közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Borboly szerint akár Ráduly is lehetne az utódja

Borboly Csaba hargitai megyeelnök úgy véli, Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda lemondott polgármesterének helye van a székelyföldi közéletben – számol be a kronika.ro. A tanácselnök szerint egy esetleges Borboly–Ráduly-helycserére is lehetőség van, ehhez viszont Csíkszereda volt polgármesterének jelöltetnie kellene magát megyei önkormányzati képviselőnek. Amennyiben ez megtörténik, és bejut a megyei tanácsba, a harminctagú képviselő-testületen múlik, kit választ utódjául.

Borboly kitért arra is, hogy az utóbbi napokban néhányan rákérdeztek az ellene zajló bűnvádi perre. „Ezzel kapcsolatban a következőt válaszoltam: ha nem lennék biztos az igazamban és az ártatlanságomban, nem indulnék polgármesterjelöltnek” – hangsúlyozta a kronika.ro-nak.

Forrás: MTI / erdely.ma / kronika.ro

The post Jogerősen felmentették Csíkszereda elöljáróit appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »