Jogerősen elítélték a Tolvajkergetőket bajba keverő rendőrt

Csütörtök délelőtt a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa bűnösnek mondta ki a 25 éves Kiss Dániel rendőr főtörzsőrmestert kétrendbeli szolgálati kötelességmulasztás vétségében.

Magyar Menedék - Chemtrail

Kiss Dániel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányító Központjában teljesített szolgálatot 2015. április 26-án, amikor a Tolvajkergetők egyik csoportja telefonon rendőri segítséget kért egy ön- és közveszélyes állapotban levő, súlyosan kábítószerfüggő kerékpártolvaj elfogásához Budaörs településen. A helyszínre Kiss Dániel egy pilisvörösvári járőrt riasztott, azonban tévedésből Nagykovácsiba küldte, majd pár perccel később vissza is fordította őket, amit nem rögzített az esetnaplóban. A döntés okát az eljárás nem tárta fel, és azt sem, miért nem intézkedett egy másik járőr helyszínre irányításáról.

A rendőri intézkedés késlekedése ahhoz vezetett, hogy a drogos bűnöző rátámadott a Tolvajkergetők tagjaira, egyiküket 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva leütötte, és a verekedést csak akkor fejezte be, amikor ő maga is hasonlóan megsérült. A csoport ezután újból segítséget kért a 112-es segélyhívó számon, mire immár öt-hat percen belül a helyszínre érkezett a rendőrség és a mentők. A rendőrök azonban letagadták, hogy őket már korábban is riasztották, és úgy jártak el, mintha a Tolvajkergetők közönséges utcai garázdák lennének, akiket verekedés közben “tetten értek”. Sérült társukat kirángatták a mentőautóból, és csak a kábítószeres fiatalembert engedték ellátni. A drogos bűnöző vallomása alapján, amit a Szent János Kórház zárt pszichiátriai osztályán (!) tett meg, súlyos bűnhalmazattal gyanúsították meg a Tolvajkergetőket, és a csoport vezetőjét, Tomcatet előzetes letartóztatásba helyeztették.

Kiss Dániel mulasztására csak az év végén derült fény, amikor Tomcat házi őrizetbe került, és be tudta szerezni azokat a rögzített telefonhívásokat, amelyek létezését a büntetőeljárás során a rendőrség tagadta. A felvételek alapján a Pest megyei rendőr-főkapitány feljelentést tett a főtörzsőrmester ellen. Ennek eredménye lett a mai ítélet.

Kiss Dániel egyébként nemcsak ebben az esetben szegte meg kötelességét: 2015 novemberében egy személyi sérüléssel járó autóbaleset esetében nem intézkedett a résztvevők alkoholtesztjéről, ez pedig később meghiúsította a bizonyítást egy büntetőügyben.

A bíróság értékelése szerint az elítélt főtörzsőrmester “jó átlagos” szolgálati minősítéssel rendelkezik, és valószínűleg fiatal kora és tapasztalatlansága okozta mulasztását. Az utolsó szó jogán a vádlott nem kívánt szólni, mire Kiss Károly katonai bíró felszólította, hogy álljon fel, és mondja, hogy tettét megbánta. Miután a vádlott ezt megtette, a nyomban kihirdetett ítéletben megbánását további enyhítő körülményként értékelte a bíróság.

Az ítélet, bár a büntetés enyhe volt, és a tett következményeit nem vizsgálta, alapvetően változtatja meg a Tolvajkergetők ellen folyamatban levő büntetőeljárás kilátásait. A jogerős ítélet bizonyítja ugyanis, hogy a csapat tagjainak, a vád állításával ellentétben, eszük ágában sem volt “önbíráskodni”. A kialakult helyzetben döntő szerepet játszott a rendőrség részéről elkövetett bűnös hanyagság.

Időközben egyébként a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vádemelési javaslatot tett Tábori András, a kábítószeres tolvaj ellen, és büntetőeljárás indult az ügyben eljáró Budapest Környéki Törvényszék akkori szóvivője, Koszta János ellen is, amiért sajtóközleményében nem a valóságnak megfelelően számolt be az ügy állásáról, és minősített személyes adatokat szolgáltatott ki a sajtónak.

A Tolvajkergetők elleni büntetőeljárásban – annak ellenére, hogy már 2015 októberében vádemelés történt – továbbra sincs kitűzve az első tárgyalás.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »