Jóddal védekeznek a nukleáris veszély ellen a belgák

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján a Belgium nukleáris létesítményeinek biztonságát is érintő növekvő terrorveszély miatt – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak a készítményből. A jód ugyanis a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben – magyarázta. Az azonnali intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetében kiterjed a szomszédos országokra is – tájékoztatott a tárcavezető.

Belgium különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be, miután a novemberi párizsi, majd a márciusi brüsszeli merényletek felderítése érdekében folytatott nyomozások részletei arra engedtek következtetni, hogy az ország nukleáris létesítményei a Belgiumban tevékenykedő terrorista sejtek célpontjai lehetnek. Erről bővebben itt számoltunk be.

A döntés egy sor biztonsági intézkedésnek volt része, amelyek az ország legmagasabb terrorfenyegetettségi szintjének bevezetésével álltak összefüggésben. Az ország valamennyi nukleáris létesítménye fokozott ellenőrzés és biztonsági intézkedések mellett dolgozik, védelmüket a hadsereg megerősítette.

Ezért veszélyes

Belgium rendelkezik alacsonyan dúsított urániummal (amellyel három erőműve működik) és magasan dúsított urániummal is (ezt kísérleti atomlétesítményükben használják orvosi izotópok előállítására) – utóbbit az Egyesült Államoktól veszik. Ez az, amire a terroristáknak fájhat a foga, ugyanis atomfegyvert is ebből lehet előállítani. Ugyan szakértők szerint egy esetleges magasan dúsított uránium rablásába a munkát végző terroristák a magas sugárzás miatt belehalnának, mielőtt elérnék az urániumot, ez valószínűleg nem tántorítaná el az Iszlám Államot attól, hogy megpróbáljon szert tenni atomfegyver-alapanyagra.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ha valahogy mégis képes lenne magasan dúsított urániumot szerezni a terrorszervezet, fel tudna fogadni olyan tudósokat, akik építhetnek egy primitív szerkezetet, amely atomfegyverként is szolgálhatna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »