Jobboldali kormányfőt választott Macron

Jobboldali kormányfőt választott Macron

A szimbolikus szintre emelt Európa-pártiság és ennél gyakorlatiasabb megközelítésben a francia-német tengely további erősítését mutatja, hogy még fel sem állt az új francia kormány, de a megválasztott elnök máris Berlinbe látogat. 

Emmanuel Macront vasárnap iktatták be, első munkanapján pedig délutánig váratta az érdeklődőket a kormány fejének megnevezésével. Túl sok meglepetést ezzel együtt nem okozott, Édouard Philippe Le Havre-i polgármestert látták az elemzők és az újságírók is a legesélyesebbnek. Az új miniszterelnök szintúgy fiatalnak számít a nagy öregek között, 1970-ben születetett, 2012-ben lett parlamenti képviselő, városát 2010-óta vezeti, miután 2014-ben újraválasztották. Philippe korábban szocialista színekben politizált, majd jobbra fordult. Ezzel együtt egyetért Macron liberális gazdaságpolitikájával, egyértelműen Alain Juppé volt jobboldali miniszterelnök táborához sorolják, részt is vett kampányában. 

Macron mozgalma, az En Marche!, illetve immár La République en marche (LRM) pályázatot írt ki leendő képviselő-jelöltjei számára, majdnem húszezren jelentkeztek is, a beadványok elbírálása éjt nappallá téve zajlott, hogy időben kiválaszthassák a 428 ideálisnak tűnő aspiránst. Úgy hírlik, a jelentkezők több mint kétharmada férfi, több mint felük nem rendelkezik semmilyen politikai múlttal. 

A nemzetgyűlési választást június 11-én, második fordulóját 18-án tartják, vagyis a kampánykormánynak is nevezett testület addig lesz hatalomban.  

Az LRM a Francois Bayrou vezette középutas Modemmel állapodott meg közös indulásban, mással azonban nem köt a tervek szerint választási szövetséget. A háttérben azonban komoly egyeztetések zajlanak főként a mérsékelt jobboldallal, azon belül is Juppé köreivel. A mozgalomhoz való csatlakozásról győzködik őket, Édouard Philippe kormányfői kinevezésében is komoly része lehetett – a jobboldal feltételeként – a körvonalazódó megállapodásnak. 

Tény az is, Juppé környezetének esetleges leválasztásával Macron elkezdi a republikánusok szalámizását, ahogyan ezt tette korábban a szocialistákkal. Az egykori gazdasági miniszterből lett elnök a jelek szerint Manuel Valls korábbi szocialista kormányfővel is megegyezett, nem indítanak ellene jelöltet párizsi körzetében. Valls már az elnökválasztási kampányban sem a szocialisták jelöltjét támogatta, lényegében már besorolt az LRM mögé. A nagy mozgolódás nem véletlen: ha Macron végig akarja vinni reformterveit, a szakszervezetek után a törvényhozás képviselőit is meg kell nyernie, avagy maga mögé kell állítania. 

De addig még sok víz lefolyik a Szajnán. 

Hétfő este irány Berlin, ahol az elnök Merkel kancellárral az európai együttműködés jövőjéről tárgyal. Macron csütörtökön már Maliba utazik, ahol meglátogatja a francia fegyveres erőket. Emlékezetes, kampányában és beiktatásakor is azt hangsúlyozta: Visszaadja az önbizalmat Franciaországnak. Ebben alighanem a globális szerepvállalás is hangsúlyos lesz. 

TengelyEmmanuel Macron megválasztása Franciaország elnökének új lendületet adhat Európának – jelentette ki hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár. Az új francia államfő késő délutáni berlini bemutatkozó látogatása előtt néhány órával tartott tájékoztatóján a német kormányfő kiemelte, hogy nyitott Emmanuel Macron felvetéseire, és mindent megtesz azért, hogy Németország és Franciaország közösen hozzájáruljon az Európai Unió fejlődéséhez. Az együttműködés alapja a barátság és a kölcsönös tisztelet, ami azt is jelenti, hogy Németország nem viselkedhet “kioktató” módon Franciaországgal. „Én leszek az utolsó, aki megmondja Franciaországnak, hogy mit kellene tennie”– húzta alá Angela Merkel. (MTI)

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »