Jobbító szándékú az adótitok fogalmának módosítása

Jobbító szándékú az adótitok fogalmának módosítása

Az LMP szerint nemcsak a sportegyesületeknek nyújtott támogatások mögött álló társaságiadó-kedvezményt, hanem a stratégiai partnereknek nyújtott hasonló támogatást is el akarja titkolni a kormányzat.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnökei keddi budapesti sajtótájékoztatójukon bírálták az adótörvények kivételes eljárásban tárgyalt módosítását.

Szél Bernadett közölte: ha ez megtörténik, az LMP alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményez.

A politikus a javaslatot lex Szélnek nevezte el, emlékeztetve, hogy májusban másodfokon is pert nyert a változtatást kezdeményező Nemzetgazdasági Minisztérium ellen a stratégiai partnereknek nyújtott támogatások adatainak kiadásáért, ám máig nem kapta meg azokat.

Hadházy Ákos azt szorgalmazta, hogy a kormány egyenlő mércével mérjen a multik és a hazai kis- és közepes vállalkozások között. Hozzátette: normális országokban évtizedekig nem változnak az adótörvények, Magyarországon egy nap alatt módosítják azokat.

MSZP: Áder ne írja alá az adótörvények módosítását!

Az MSZP arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy elfogadása után ne írja alá azt a jogszabályt, amelyik alapján az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozik.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz kivételes eljárásban erőszakolja át a parlamenten azt az indítványt, amelyik titkosítja a látvány-csapatsportágaknak nyújtott társasági adókedvezményeket (TAO). Varga László kijelentette, hogy a szocialisták nemmel szavaznak a javaslatra, majd az államfőhöz fordulnak.

Ha Áder János mégis aláírja a jogszabályt, akkor – akár az LMP-vel közösen – beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz – jelentette be.

Bírálatként megkérdezte: milyen rendszer az, amelyik működésének első évében több támogatást nyújtott a felcsúti futballklubnak, mint a labdarúgáson kívüli másik négy látványsportágnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak együttesen. A TAO-pénzeket elsősorban olyan klubok kapják, amelyeket “elfoglaltak” a fideszes politikusok és ezek a források ezután “szépen lassan elveszítik közpénzjellegüket” – mondta a képviselő.

Tállai: jobbító szándékú az adótitok fogalmának módosítása

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy az adókedvezmények folyamatosan megújuló rendszerének kiemelkedő jelentősége van az állampolgárok, a vállalkozások és az adórendszeren keresztül támogatott szervezetek szempontjából, jelentősen hozzájárulnak az ország versenyképességéhez.

Tállai András ismertetése szerint adótitoknak minősül az adózást érintő valamennyi tény, adat, körülmény, határozat, végzés, igazolás vagy más irat.

Közlése szerint a törvényjavaslat ezt az évtizedes szabályt jobbító szándékkal változtatja meg, kissé megújítja, hogy lehetővé tegye egyes adókedvezményekkel, adórendszeren keresztüli támogatásokkal kapcsolatos adatok megismerését.

Hozzátette: jelentős változást nem vezetnek be, csak megőrzik a törvény által eddigi is biztosított védelem szintjét.

Tállai András azt mondta, a javaslat szerint adótitoknak minősül a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az adózó által igénybevett adókedvezmény, jóváírás összege, az adózó által támogatott szervezet neve, valamint a kapott támogatás összege.

Ezen adatok védelmét azzal indokolta, hogy azok alapvetően a magán- és az üzleti szféra körébe tartoznak.

Ismertette azt is, mi nem minősül adótitoknak: nem minősül annak a támogatást nyújtó, felajánlást tevő adózó által az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás összesített mértéke, a támogatott által az adóévben az adózóktól kapott támogatás összesített mértéke, valamint a támogatott javára az adóévben az adózók részéről felajánlott adó vagy adóelőleg összesített mértéke.

Az államtitkár hangsúlyozta: a törvényjavaslat lehetővé teszi az adókedvezményekre, támogatásokra vonatkozó összesített adatok megismerését, tekintve, hogy ezek az adatok nem tekinthetők üzleti vagy magánszférába tartozóaknak.

Tállai András szerint az adókedvezmények gazdasági szempontból is kiemelt fontossággal bíró lehetőségek és így meg kell teremteni annak feltételeit, hogy legalább ezen adatok egy részének megismerhetősége biztosított legyen.

Mint mondta, az előterjesztés arra is kitér, az állami vagyont kezelő vállalkozások esetében mi nem minősül adótitoknak, például a támogatás adóévben összesített mértéke és az igénybevett kedvezmény összesített mértéke.

Az államtitkár szerint a módosításban meghatározott szigorúbb feltételek és az adatok egy részének megismerhetősége összességében hozzájárulhat az adókedvezmények és az ezek alapjául szolgáló juttatások áttekinthetőségéhez.
        
Fidesz: minden adókedvezményre vonatkozik a törvénymódosítás

Szűcs Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a társaságiadó-törvény (tao) keretében tett felajánlások, támogatások nem képezik az államháztartás részét, az adózók rendelkezési joga szabadon kell, hogy érvényesüljön.

A javaslat “nóvumaként” említette annak meghatározását, mi nem minősül adótitoknak. Hangsúlyozta, bár a vitában elsősorban a sporttámogatásokra vonatkozó adatok megismerésének elvesztését sérelmezik, a szabály általános, nemcsak a sporttámogatások adókedvezményére, hanem bármilyen adókedvezményre vonatkozik.

A törvénymódosítás céljaként azt jelölte meg, hogy megvédje azon magánszemélyek vagy vállalkozók adózói magánszféráját, amelyek például közvetlen juttatás, felajánlás formájában támogatást nyújtanak. Ezek a magánszemélyek vagy vállalkozások azt vállalják, hogy “leteszik a voksukat” bizonyos célok mellett, de arra nem vállalkoznak, hogy döntésük következtében politikai támadások céltáblái legyenek – fogalmazott, majd a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékával kapcsolatos rendszerhez hasonlított az adókedvezményt.

Szűcs Lajos úgy értékelte, a javaslat biztosítja az adózói magánszférához való jogot, amely feltétele a támogató vállalkozások és magánszemélyek, valamint az adókedvezményt igénybe vevők külső körülménytől mentes döntéséhez.
    
MSZP: az adókedvezmény közpénz
    
Burány Sándor (MSZP) azt firtatta, mi indokolja, hogy a törvényjavaslatot a kivételes eljárás keretében egy nap alatt akarják elfogadni. Szerinte nem történt katasztrófa sporttámogatás világában, így az lehetséges, hogy benyújtók “röstellik” a módosítást, ezért szeretnék minél hamarabb megúszni.

Azon a véleményen volt, hogy az adókedvezmény olyan pénz, amelyről a költségvetés lemond és annak felhasználási célját is meghatározza, vagyis közgazdasági értelemben közpénz. Miért legyen ez titkos adat? – kérdezte.

Szerinte azt akár pozitív fejleményként is lehetne értékelni, hogy cikivé vált a miniszterelnök kedvenc fociklubját támogatni. “A talpnyalók egy része szégyelli, hogy talpnyaló” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, felmerül a barter lehetősége is, akkor pedig mindenkinek joga van tudni az országban, hogy kik támogatják a sportklubokat, és milyen állami támogatást kapnak érte cserébe.

Burány Sándor szerint ezek az adókedvezmények nem hasonlíthatók az szja 1 százalékának egyházaknak történő felajánlásához. “A Felcsútnak szurkolni mégsem vallás ma még” – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »