Jobbik: ne áldozza fel a kormány a felvidéki magyarok érdekeit a közép-európai együttműködés oltárán!

A Jobbik azt várja a kormánytól, hogy helyezzen nyomást Szlovákiára a rendezetlen nemzetségi kérdésekben, és hívja fel az unió figyelmét arra, hogy a soros elnöki tisztséget átvevő ország nem biztosít alapvető jogokat – közölte Szávay István országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: ha az EU komolyan vette volna az emberi jogokról szóló alapeszméit, akkor fel sem vette volna a tagállamok közé Szlovákiát a Benes-dekrétumokkal. Robert Fico szlovák kormányfőnek az elnökségi prioritásokat ismertető beszédére reagálva azt mondta: a populizmus és a nacionalizmus elleni harcot a saját kormányában kellene elkezdenie. Rámutatott: a Most-Híd párt sem magyar érdeket képvisel.

Szávay István szóvá tette azt is, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke méltatta a nemzetiségi problémák kezelésében elért szlovák eredményeket. Szerinte az eddigi magyar kormányok bűne is, ha Nyugat-Európában ez a hamis látszat él. A kritikus kérdések közé sorolta a kisiskolák fenyegetését, a kettős állampolgárság tiltását, a nyelv- és a zászlótörvényt. A jobbikos képviselő jelezte: támogatja a bevándorlással kapcsolatos közép-európai együttműködést, azonban elfogadhatatlannak tartja, ha a kormány ennek oltárán feláldozza a felvidéki magyarok érdekeit.

(MTI)

Korábban írtuk: Fico szerint soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataink – hát persze, mert Orbánék csak migráncsoznak, a felvidéki magyarok problémái "el vannak felejtve"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »