Jobbik: kivárunk, de ha az EU nem változik, végig kell gondolni, hogy érdemes-e tagnak maradni

Jobbik: kivárunk, de ha az EU nem változik, végig kell gondolni, hogy érdemes-e tagnak maradni

A Jobbik értékelése szerint a britek távozása az Európai Unióból az utolsó esély arra, hogy Brüsszel újragondolja koncepcióját.

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az EU történetének egyik legnagyobb pofonjaként hivatkozott a brit referendum eredményére. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez egyfajta esélyt is jelent, hogy az EU újragondolja: továbbra is a központosítás és a diktatúra útján halad, és mellőzi a nemzetállamok akaratát, vagy revidiálja korábbi koncepcióját, és a nemzetek Európájának letéteményese lesz.

Utóbbival elkerülhetik az esetleges dominóeffektust, ami az EU széthullásához vezetne – mondta, kitérve arra is: bízik benne, hogy a továbbiakban a kelet-közép-európai országok hangját is meghallják Brüsszelben.

Rossz jelnek nevezte, hogy a nagy tagállamok vezetői David Cameron kormányfőt kárhoztatják, szerinte ez rámutat arra a hamis és cinikus gondolkodásra, hogy ők csak akkor szeretik a demokráciát, ha az ő álláspontjukat legitimálja.

A jobbikos politikus szerint tisztelet jár a brit szavazóknak és a politikai elitnek, az emberek óriási külső és belső nyomással dacolva teremtettek precedenst, és fektették le az unión kívüli élet feltételeit.

Gyöngyösi Márton arra is kitért: a brit népszavazás Magyarország számára is megmutatta, hogy lehetséges új feltételek kiharcolása. Ha nem változik az EU, akkor a Jobbik a csatlakozási szerződés és az alapokmányok újratárgyalását fogja szorgalmazni, és ezt népszavazással is megerősítené – jelentette ki.

Az unióból kilépést firtató kérdésre azt felelte: a Jobbik kivár az ügyben, azonban ha az unió nem képes tanulni a brit leckéből, és tovább halad ezen az úton, akkor minden politikai erőnek végig kell gondolni, hogy érdemes-e e közösség tagjának maradni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »