Jobbik: felháborító az Alkotmánybíróság állásfoglalása

Szávay István, a párt alelnöke és Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben felidézte: az üggyel kapcsolatos alkotmányjogi panaszt egy érintett természetes személy kezdeményezte, az indítványozó szerint a szabályozás a választójog, illetve a szavazáshoz való jog sérelmét okozza, és hátrányos megkülönböztetéssel jár a választópolgárnak.
Kiemelték: a Jobbik évek óta következetesen viselt politikai álláspontja a kérdésben, hogy “a kormány attól való félelmében, hogy a Nyugat-Európában kényszerből munkát vállaló magyarok ítéletet mondanak a teljesítményükről”, csorbítja annak a lehetőségét, hogy ezek az emberek élhessenek alapvető politikai szabadságjogaikkal. A kormány bevett módszere volt, hogy országonként csak egy-egy szavazóhelyet biztosítottak a szavazatleadásra, ezzel jelentős hátránynak kitéve a külföldre távozottakat – írták.
A Jobbik álláspontja szerint a cél egyértelmű volt: a kormány el szerette volna venni ezeknek az embereknek a kedvét a szavazástól azáltal, hogy többletköltségeknek, külön fáradságnak teszi ki, vagy szavazataik leadása előtt több órás sorok végigállására kényszeríti őket. Ez kimeríti a hátrányos megkülönböztetés tényállását – vélekedtek.
Úgy fogalmaztak, elkeserítő és köztudott tény, hogy a szocialista és az Orbán-kormányok gazdaság- és foglalkoztatáspolitikája miatt mára több százezer magyar munkavállaló él tartósan külföldön, jórészt Nyugat-Európában. Ezek az emberek “nem jókedvükben, még csak nem is kalandvágyból, hanem azon folyamatosan fokozódó kilátástalanság elől menekülve hagyták el az országot” – írták.
A Jobbik szerint felháborító, hogy úgy tűnik, az Alkotmánybíróság is beállt az Orbán-kormány “átlátszó politikai manőverezése mögé”. Az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén fel fogja számolni ezt az értelmetlen diszkriminációt és biztosítani fogja a lehetőséget minden magyar embernek – tartózkodjon itthon vagy a világ bármely más tájékán -, hogy éljen alapvető politikai jogaival – áll a közleményben.
(MTI)


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »