Jobbik: Bírósághoz kell fordulni a CETA miatt

A Jobbik szerint az Európai Bírósághoz kellene fordulni az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) miatt, mert sérti az uniós jogot.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha az egyezmény jogilag nem felel meg az uniós jognak, akkor a politikai vita is meddő. Megjegyezte: az EU gyakorlata nem engedi, hogy párhuzamos bíróságok alakuljanak ki, emellett aggályos, hogy félre lehetne tenni a környezetvédelmi szabályokat.

Képviselőtársa, Bana Tibor szerint a Fidesz cinikus álláspontot képvisel, és úgy tesz, mintha mindent megtenne a nemzeti érdekek védelmében, holott a megállapodás veszélyezteti a nemzeti önrendelkezését, Magyarország környezet- és egészségvédelmi biztonságát.

Szerinte a kormánypártok feladják az ország gmo-mentességét, az állam-befektető vitarendezési mechanizmus pedig azt eredményezi, hogy multinacionális cégek beperelhetik a tagállamokat. Az egyezmény hátrányos a munkavállalóknak és a kis- és közepes vállalkozásoknak is – tette hozzá az ellenzéki politikus egy „Együtt sikerülhet! Állítsuk meg közösen a CETA-t és a TTIP-t!” feliratú molinó előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »