Jobbik: a CETA sérti az uniós jogot

A Jobbik szerint az Európai Bírósághoz kellene fordulni az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) miatt, mert az sérti az uniós jogot.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha az egyezmény jogilag nem felel meg az uniós jognak, akkor a politikai vita is meddő.

Megjegyezte: az EU gyakorlata nem engedi, hogy párhuzamos bíróságok alakuljanak ki, emellett aggályos, hogy félre lehetne tenni a környezetvédelmi szabályokat.

Képviselőtársa, Bana Tibor szerint a Fidesz cinikus álláspontot képvisel, és úgy tesz, mintha a mindent megtenne a nemzeti érdekek védelmében, holott a megállapodás veszélyezteti a nemzeti önrendelkezést, Magyarország környezet- és egészségvédelmi biztonságát.

Szerinte a kormánypártok feladják az ország GMO-mentességét, az állam-befektető vitarendezési mechanizmus pedig azt eredményezi, hogy multinacionális cégek beperelhetik a nemzetállamokat. Az egyezmény hátrányos a munkavállalóknak és a kis- és közepes vállalkozásoknak is – tette hozzá az ellenzéki politikus egy “Együtt sikerülhet! Állítsuk meg közösen a CETA-t és a TTIP-t!” feliratú molinó előtt.

(MTI)

Korábban írtuk: Orbánnak csak a migráncsok ellen nagy a szája, a CETA-tól már nem véd meg


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »