Jobb ma két zsidó, mint holnap egy szkinhed!

Jobb ma két zsidó, mint holnap egy szkinhed!

Érdekes jelentést tett közzé a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére készült 2015. novemberi felméréséről a Medián. A kutatás az antiszemita előítéletességet vizsgálta a magyar társadalomban, az eredményeket kedden ismertették, az eseményről az MTI összefoglalója alapján annak rendje-módja szerint be is számolt a sajtó, elsősorban azt téve szóvá, hogy minden harmadik magyar antiszemita. Ezzel még nem is izgattam volna fel magamat annyira – bár egy gyűlölködő is sok, nemhogy háromból egy –, de amikor ismerősöm szóvá tette a közösségi médiában, hogy honfitársaink több mint fele nem szeretné, ha melegek költöznének a szomszédba, azon elcsodálkoztam. Lüke honfitársaink vajon milyen társadalmi-kulturális veszedelemre vagy kihívásra számítanak szegény melegek részéről? – merült fel bennem a költői kérdés.

Úgyhogy fogtam magam, és elolvastam az egész jelentést az interneten.

Hadd mondjam el egyből: megérte! A különlegességek komplett tárháza elevenedett meg előttem, olyan különlegességeké, amelyek messze-messze túlmutattak az antiszemita előítéletesség növekvő mértékén.

Igaz, ezt sem akarom elbagatellizálni, hiszen a legkevésbé sem örömteli, hogy míg 2009-ben mindössze 10 százalék utasította el érzelmileg a zsidókat, addig 2015 novemberében 26 százalék, és ez akkor sem kevés, ha 2010-ben viszont 28 százalékot mértek. Mindez a mediánosok olvasatában összefüggésben lehet a Jobbik felemelkedésével, minek köszönhetően – már ha a köszönhetően megfelelő kifejezés itt – szalonképesebb lett a szalonzsidózás.

Mindazonáltal a következő grafikon egyfajta kulturális sokként hatott rám. Csomó dolog derült ki belőle egyszerre! Elsősorban az, hogy a magyar emberek utálják, hogy vannak szomszédaik, és nem bánnák, ha tíz kilométeres körzetben senki sem létezne-lakna a mellettük.

Komolyan!

Több mint felük nem díjazná, ha kínai, néger, homoszexuális, cigány, arab, bőrfejű vagy migráns költözne a szomszédságukba! És ha az erdélyi magyarok, az amerikaiak vagy a svábok azt hiszik, hogy velük semmi baj sincs, akkor fájdalmasan nagyot tévednek. 30, 31, illetve 33 százalék azt mondja, hogy menjenek innen a pokolba, de legalább máshova! Ehhez képest a zsidóknak sincs mire felvágniuk a maguk 38 százalékával. Pláne a bőrfejűek 72 százalékához képest.

Ami a közelmúltat illeti, a szkinhedek egy éve még nagy csatában voltak a cigányokkal, 76-73-ra vezettek, ám 2015. novemberében kenterbe verte őket egy új kategória – a 78 százalékos migráns. Ő az új mumus!

Aki azt mondja, hogy Orbán Viktor politikája nem eredményes, nos, az hazudik.

Ahogy eddig jutottam, muszáj volt morfondíroznom kicsit azon, hogy tényleg miért utálja sok magyar a szomszédját. Mondjuk gyerekkoromból is rémlik olyan, hogy Károly bácsi egy életen át nem állt szóba Rózi nénivel – mert átbújt a csirke a kerítés likán, és kapirgált a féreg –, nekem viszont szerencsém volt általában. Holott legalább tizenöt különböző helyen laktam – csak Budapesten volt eddig hat albérletem és két saját lakásom –, és mégsem volt muszáj gyűlölnöm senkit. Jó, Guszti bácsi viszonylag gyakran hallgatott éjjelente operát a Váci úton – az volt a legjobb, amikor a lemez vagy a tévéműsor végén úgy tapsolt és bravózott, hogy felhallatszott –, és egyszer mérges lett ránk, amikor a gyerekek gyerekzsúroztak, de hamarosan összebarátkoztunk. Most jut eszembe: Sanyival ezzel szemben nem barátkoztunk össze. Sanyi fölöttünk lakott az újpesti panelben, és amikor a hétvégén a szülei elutaztak a telekre, akkor teljes erőből tolta Máté Pétert és Gengszter Zolit felváltva. Ezt nem tudtam megbocsátani neki. Ebből is látszik, hogy zene és zene között igenis vannak különbségek. Még szerencse, hogy egyszer véget ért a lázas ifjúság, és Sanyi elköltözött.

Na mindegy.

Visszatérnék még egy pillanatra a jelentéshez, amely további izgalmas grafikonokat és táblázatokat is tartalmaz. Az egyikből kiderül, hogy a Jobbik szavazóinak a 41 százaléka nem antiszemita, miközben az LMP és a DK is tud prezentálni 18-18 percentnyi zsidóelutasítót. Meg van egy másik is, ami azt mutatja, hogy a magyarok szerint a zsidó vallás közelebb áll a hagyományos európai értékekhez, mint az iszlám. Gondolták volna?

Ezzel együtt kutatók összességében egyrészt azt a következtetést vonták le, hogy a magyar közönséget csak igen mérsékelten foglalkoztatják a zsidósággal kapcsolatos kérdések, másrészt azt, hogy a zsidóság iránti ellenszenv a magyar társadalomban nem számít erősnek a más csoportok iránt megnyilvánulóhoz képest, harmadrészt pedig azt, hogy a rendpártiság, az euroszkepticizmus és a nacionalizmus olyan politikai karakterstruktúrát eredményez, amely fogékonnyá teszi az állampolgárt a zsidóellenességre is. Az is-t ők maguk kurziválták, nem én.

Hát így. Aki további konklúziókra szeretne jutni – meggyőződéseit vagy -rögződéseit alátámasztandó –, böngészgesse szorgosan a linkelt anyagot. Előítéletek nélkül!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »