„Jó reggelt a miniszterelnöknek!”

„Jó reggelt a miniszterelnöknek!”

Ébresztőt fújt a miniszterelnöknek a Jobbik. Az MSZP és a Honvédszakszervezet a hivatásos állomány létszámhiányának megszüntetésével kezdené a haderőreformot. A kormány a tartalékos rendszer erőteljes fejlesztésére készül, a tervek szerint minden járásban lenne egy önkéntes század.

A honvédség tartalékos rendszerének fejlesztéséhez az Orbán-kormány már 2010-ben, a hatalomra kerülése évében nekilátott. Kezdetben a laktanyák őrzését bízták rájuk. Később megjelentek a katonailag kiképzett önkéntesek, akik műveleti célokra is bevethetők. A sajtó már nyáron cikkezett arról, hogy a honvédelmi miniszter bővítené az állományt, és mind a 197 járásban tartalékos századot állítana fel.

A miniszterelnök pedig a népszavazási kampány hajrájában dobta be a haderő fejlesztését a Katolikus Rádiónak adott interjúban. „A szomszédjaink komoly fegyverkezést folytatnak, újrafegyverkezést, hogy így mondjam. Magyarország a végén kullog a sornak” – fogalmazott. Orbán Viktor a sorkatonaság visszaállítását kizárta. A kormányfő 20 ezer tartalékost képezne ki. „Ezért területvédelmi egységeket, amik önkénteseken alapulnak, fel fogunk állítani. Ezt a koncepciót tárgyaljuk, hamarosan döntések is lesznek” – tette hozzá.

A Jobbik szerint hiába lesz több katona, ha fegyverre nem költ a kormány. „Tehát toborozhatunk bármennyi katonát, amíg nem lesznek megfelelő laktanyák, haditechnikai eszközök, addig a 21. században egy tömeghadsereg nem a legjobb válasz az adott kor kihívásaira. Ugyanakkor azt üdvözlöm, hogy lélekszámban is fejlesztéseket szeretne akár a miniszterelnök, akár a honvédelmi miniszter” – jelentette ki Mirkóczki Ádám.

Az MSZP a hivatásos állomány létszámának emelésével kezdené a haderőreformot. „Az az álláspontunk, hogy önkéntes tartalékos rendszerre szükség van. Viszont ha ezt úgy akarják óriásira duzzasztani, hogy a professzionális állomány létszámhiányának feltöltése helyett tennék, vagy ettől a feltöltéstől vonná el a forrásokat, akkor ez a védelmi képességek további gyengüléséhez fog vezetni” – közölte Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Honvédszakszervezet szerint a szükségesnél 5000-rel van kevesebb katona Magyarországon, az érdekképviselet a hiányzó helyeket nem tartalékosokkal töltené fel, hanem olyan katonákkal, akik bármikor bevethetők a harctéren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »