Jó hír: Besárgult a Palicsi-tó vize

Jó hír: Besárgult a Palicsi-tó vize

A Palicsi-tó megszokott zöld színét sárga váltotta fel, ami a szakemberek elmondása szerint jó hír, mivel azt jelzi, hogy a víz egészségesebb és tisztább, írja a subotica.com portál.

Az elmúlt két hónapban azon munkálkodtak, hogy befolyásolják a víz minőségét és javítsák a tó növény- és állatvilágának állapotát.

Folyamatosan friss vizet öntenek a tóba, ami homokkal keverve sárga színt eredményez, mert kevesebb az alga, de a tó áttetsző, némely részeken akár két méterig is. A különösen invazív ezüstkárász lehalászása is meghozta az eredményt. Ez a faj károsan hat a tó biodiverzitására.

Összesen 17 tonna ezüstkárászt halásztak le, s az állatkert lakóit etetik vele. Azt tervezik, hogy csukát és harcsát telepítenek a tóba, hogy még jobban csökkentsék az ezüstkárász populációját.

Szakértők szerint még körülbelül 160 tonna ezüstkárászt kell lehalászni, hogy a tó ökoszisztémája normalizálódjon. A halpopuláció csökkentése lehetővé teszi az algákkal táplálkozó vízibolha elszaporítását is, amelynek köszönhetően a víz még tisztábbá válna.

Azon is látszik, hogy tisztább a víz, hogy megnőtt a süllő- és sügérpopuláció. Ezek olyan halfajok, amelyek a tisztább vizet választják, amely nagyobb arányban tartalmaz oxigént, erősítette meg Huzsvár József, a Palicsi-tó állapotának javításával foglalkozó munkacsoport elnöke.

A Palicsi-tó vizének foszfortartalma is 90 százalékkal csökkent, amely szintén befolyásolja a víz tisztaságát.

A szabadkai helyi közösségnél azt remélik, hogy, ha nem is az idén, de jövőre már alkalmassá válik a tó fürdőzésre, őszre pedig az első beruházók jövetele várható. (Dnevnik)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »