Jó évjáratra számítanak a borászok

Jó évjáratra számítanak a borászok

Jó évjárat lehet a 2016-os a borászok szerint, a hosszú indián nyár sokat javított a termés minőségén.

A Pécsi borvidékre a fehér fajták jellemzők, a termés nagy részét már leszüretelték. A hegyközség elnöke azt mondta, hogy jó évjárat lesz a 2016-os.

„Amikor ez a nagyon szép őszi idő beköszöntött, akkor azért reménykedtünk, hogy még a nagyon csapadékos, nagyon hűvös nyár után azért valami eredmény lesz, és tényleg lett is. Nagyon szép meleg szeptemberünk volt, úgyhogy szépek lettek a szőlők” – mondta Radó István.

A villányiak is a napos szeptembernek örülnek. Az ültetvényeken még csak a szüret felénél tartanak. „Villányhoz azért kicsit kegyes volt az időjárás, mert minket az ítéletidő, a jégverések azért elkerültek, meg a fagy a borvidékünkön nem volt jelen, úgyhogy ezt a villányi borvidék megúszta. Én úgy gondolom azért, hogy egy jó minőségű évjáratot fogunk tudni azért zárni” – vélekedett Keller György villányi borász.

A vörös fajtáiról ismert borvidéken a merlot-t és a syrah-t most szedik, a cabernet franc-t és a cabernet sauvignont a hónap közepén szüretelik. A mennyiség ugyan 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál, de a minőségre nincs panasz. „Ami bent van, az már erjed. Biztonságban van, vannak olyan tételeink, amelyek már készek. Nagyon szépek az oportók. Ugye, azokat szüreteltük először, azok nagyon szépek, és hát a rozék is szépek. Az októberi fesztiválra már készítettünk egy kis minta rozét. Nagyon jó volt a fogadtatása, úgyhogy nagyon örülünk. Az idei évet mi csak örömmel tudjuk fogadni” – mondta Bock József villányi borász.

Villányban az újbort hagyományosan novemberben, Szent Márton napján szentelik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »