Jemeni felkelők törtek be Szaúd-Arábiába

Heves összecsapások voltak szombaton Szaúd-Arábia déli határán, ahol jemeni lázadók be akartak hatolni az országba – közölték Rijádban. A jemeni kormány nem sokkal később bejelentette, hogy elfogadja az ENSZ béketervét, a lázadók azonban egyelőre nem nyilatkoztak.

A jemeni támadók többször is próbálkoztak a Szaúd-Arábiába való betöréssel (a szunnita vezetés mellett beavatkozó Szaúd-Arábia vezette koalíció korábban megszórta bombákkal Jement – a szerk.), de a szaúdi légierő bevetésével visszaverték őket. Elesett hét szaúdi katona – köztük egy tiszt – és több tucat támadó, akik katonai járműveket is vesztettek. A közleményben nem szerepel, hogy a hosszú határ melyik pontján folytak a harcok.

A húszi lázadók ezzel megsértették az áprilisban hatályba lépett tűzszünetet – hangsúlyozták a szaúdi fővárosban.

A harcok kirobbanásával párhuzamosan az ENSZ jemeni megbízottja bejelentette, hogy egy héttel meghosszabbítják a 2015 márciusa óta zajló jemeni belháború lezárását célzó tárgyalásokat. A tárgyalások Kuvaitvárosban folynak, és az ENSZ-megbízott bejelentése után nem sokkal a jemeni kormány közölte, hogy elfogadja a világszervezet béketervét. Erről közleményt adtak ki, amelyet a Saba hírügynökség ismertetett.

A lázadók egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy ők is elfogadnák az ENSZ békemegállapodás-tervezetét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »