Jelentősen gyengült a forint

Jelentősen gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtökön: az euróhoz képest nyolchavi, a dollárhoz képest pedig másfél éves mélypontra süllyedt az árfolyam.

Hírdetés

A gyengülés hátterében egyfelől az áll, hogy a dollár erősödése, mint mindig, nyomást gyakorol a feltörekvő piacok devizáira. Másrészt bizonytalan a piac annak megítélésében, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő heti ülésén milyen mértékben emeli az alapkamatot.
   
A dollárt jelentősen erősítették a hét első felében közölt amerikai inflációs adatok. Az utóbbi több mint három évtized legmeredekebb ütemei fokozták azokat a várakozásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatot emelhet már jövő nyáron.
   
Az euró 364,84 forinton forgott délután öt órakor, csaknem 1 forinttal emelkedett a közös európai fizetőeszköz árfolyama a reggeli 363,95 forinthoz képest. Az eddigi kereskedésben 363,08 és 366,01 forint között mozgott az euró jegyzése. A forint március óta nem volt olyan gyenge, mint csütörtöki minimumán.
   
A dollár jegyzése a reggeli 317,00 forintról 318,07 forintra kúszott fel délután öt órára. Az eddigi kereskedés során 316,24 és 319,39 forint között mozgott a dollár árfolyama, tavaly május óta nem volt ilyen gyenge a forint.
   
Az euró tavaly júliusi mélypontra gyengült a dollárhoz képest, miután a keresztárfolyam csütörtökön áttörte az 1,15-ös küszöböt. Délután öt órakor az euró 1,1470 dolláron forgott, 0,07 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A napi kereskedésben az 1,1453 és 1,1488 dollár közötti sávban ingadozott az árfolyam.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »