Jelentősen drágult az üzemanyag

Jelentősen drágult az üzemanyag

Jelentősen, a januári hordónkénti 27 dollárról 49 dollárra drágult a nemzetközi piacokon a kőolaj, az áremelkedésre azonban eltérően reagáltak az egyes európai államok.

uzemanyag arak AB-5_b

Romániában év eleje óta a benzin literenkénti ára 1,96 százalékkal, a gázolaj értéke pedig 5,69 százalékkal növekedett, ezzel szemben Bulgáriában a benzin 10 százalékkal, a gázolaj pedig 15 százalékkal lett olcsóbb – derült ki az Európai Bizottság (EB) adataiból.

Romániában május elején egy liter benzin átlagosan 1,08 euróba került, míg Bulgáriában mindössze 0,94 eurót kellett fizetni ugyanezért a mennyiségért, eközben Magyarországon 1,07 eurót kértek literenként a töltőállomásokon, ez 5,95 százalékos drágulást jelent januárhoz képest. Hasonló mértékű, 5,45 százalékos áremelkedést mértek Szlovákiában, míg Csehországban 1,85 százalékkal kerül többe az üzemanyag. Legnagyobb arányban, 9,75 százalékkal Lengyelországban drágult a benzin, de az ottani sofőrök a romániai autóvezetőkhöz képest még így is olcsóbban, literenként 0,99 euróért jutnak hozzá az üzemanyaghoz.

Hasonló a helyzet a gázolajjal is: az Európai Bizottság adatai szerint hónap elején egy liter átlagosan 1,05 euróba került az 5,69 százalékos drágulás nyomán, eközben Magyarországon 7,22 százalékos, Ausztriában 7,34 százalékos, Szlovákiában pedig 7,59 százalékos volt a drágulás, de ezekben az országokban még mindig olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk.

Az Európai Unióban legnagyobb mértékben, 10,44 százalékkal Belgiumban emelkedett a gázolaj ára, így egy liter üzemanyag most 1,079 euróba kerül. Ezzel szemben Lengyelországban 6,05 százalékkal, literenként 0,91 euróra csökkent a gázolaj ára, Csehországban pedig 1,66 százalékos volt a visszaesés.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »