Jelentősen drágult a kötelező autóbiztosítás

Jelentősen drágult a kötelező autóbiztosítás

Nagymértékben drágultak az elmúlt hónapban a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények a Profit.ro gazdasági hírportál összeállítása szerint. 

baleset-junior-ab-7_or_b

A portál – amely a legnagyobb brókercégek díjszabásszámolóit használta az adatgyűjtéskor – abból indult ki, hogy egy 34 éves bukaresti sofőrnek egy Dacia Logan típusú gépkocsi után minimum 1050 lejbe, azaz több mint 230 euróba kerül az éves biztosítás; szakértők szerint az RCA-kötvények ára korábban soha nem érte el ezt a szintet.

A romániai brókerek számításai szerint év eleje óta az árak közel 40 százalékkal emelkedtek, míg a jelenleg legolcsóbb kötvény majdnem kétszerese a 2015 azonos időszakában forgalmazott legkisebb árú biztosításnak. A közelmúltban az RCA-kötvények ára nem haladta meg a 200 eurót, sőt az elmúlt tíz évben az autóbiztosítás átlagértéke 100 euró körül mozgott.

Túl olcsón kínálták a kötvényeket

A jelentős drágulás annak tudható be, hogy a piaci szereplők többsége komoly anyagi gondokkal küzd éppen azért, mert eddig túlságosan olcsón kínálták a kötvényeket, ez a céges politika pedig hosszú távon fenntarthatatlannak bizonyult. Többek között emiatt ment csődbe a sokáig piacvezető Astra biztosítótársaság is, az Euroins és a City Insurance pedig átszervezés alatt áll, amely főként a díjszabások növelését és a kötelező gépjármű-biztosítási kötvényektől való függetlenedést célozza.

A Carpatica biztosító eközben egy lépésre áll attól, hogy megvonják működési engedélyét, miután két éven keresztül átszervezést hajtottak végre a társaságnál, januárban pedig a Pénzügyi Felügyelet (ASF) – a tevékenységet egyelőre nem befolyásoló – megszorító intézkedéseket vezetett be a vállalkozásnál. A biztosító komoly bajban van, a cég átvételéért érdeklődő egyetlen beruházónak ugyanis nem sikerült meggyőznie az ASF-t, hogy rendelkezik elég tőkével a szükséges intézkedések végrehajtásához.

A Carpatica követheti az Astra biztosítót

A Profit.ro beszámolója szerint jelenleg a Carpatica kínálja a legolcsóbb, 1050 lejes RCA-kötvényt, míg a sorban következő City Insurance-nél 1140 lejért lehet biztosítást vásárolni. A legdrágább díjszabást az összeállítás szerint a Groupama számolja fel, ahol az egyéves kötvényért akár 1900 lejt is elkérhetnek a már említett Dacia Logan típusú autó esetében. A szakértők úgy vélik, amennyiben az Astrához hasonlóan a Carpatica is csődbe megy, és eltűnik a piacról, nagy az esélye annak, hogy a kötelező kötvények ára tovább drágul. Az autótulajdonosoknak ugyanakkor rossz hír, hogy minél több biztosító lesz fizetésképtelen, illetve kerül nehéz anyagi helyzetbe, annál kisebb csoport kezében összpontosul a hazai biztosítási piac.

A bukaresti sofőrök a legveszélyesebbek

A Pénzügyi Felügyelet nemrég olyan összeállítást hozott nyilvánosságra, amelyből kiderül, hogy melyik megyében a legveszélyesebbek a sofőrök annak alapján, hogy melyik térségben milyen arányban kell kártérítést fizetni közúti balesetek miatt. A 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkozó statisztika szerint a bukaresti és a konstancai autóvezetőktől kell leginkább „óvakodni”: a fővárosban bejegyzett gépkocsik esetében a károkozás gyakorisága 6,78 százalékos, míg a tengerparti megyében 6,4 százalékos. A sorban Iaşi (6,27 százalék) és Ilfov megye (5,89 százalék) következik. A közúti balesetek aránya ezzel szemben Hargita (2,84 százalék), Kovászna (3,15 százalék) és Szilágy megyében (3,42 százalék) a legalacsonyabb.

Eltérő a statisztika a jogi személyek nevére bejegyzett gépkocsik esetében: a céges autók leggyakrabban Kolozs megyében baleseteznek – a károkozások aránya meghaladja a 11 százalékot, az ellentétes póluson viszont ezúttal is Hargita és Kovászna megye található 6–7 százalékkal. Az ASF azt is közölte, hogy a balesetek többségét erős motorral rendelkező gépkocsik okozták, korcsoport szerint pedig a 25 év alattiak körében 6,15 százalékos a baleseti ráta, a 40 fölöttieknél pedig 4,59 százalék.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »