Jegybanki luxus: feljelentést tettek

Jegybanki luxus: feljelentést tettek

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az Együtt – jelentette be Szigetvári Viktor. A baloldali kispárt elnöke szerint erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy Patai Mihály a bankszövetség elnökeként lakást biztosít Matolcsy Györgynek.

Az MSZP etikai vizsgálat indítását követeli Matolcsy György ellen a jegybank igazgatótanácsánál. Szakács László frakcióvezető-helyettes szerint ha az MNB-elnök valóban a UniCredit Bank vezérigazgatójának luxuslakását használja, az olyan, mintha egy szakszervezeti vezető a vezérigazgatónál lakna albérletben. A politikus arról is beszélt: a kialakult helyzet a Matolcsy által aláírt jegybanki etikai kódexbe ütközik.

„A Magyar Nemzeti Bank igazgatótanácsának és a miniszterelnöknek mindenféleképpen ebben az ügyben állást kell foglalni, hogy lássuk, hogy láthassuk, hogy a jobb meggyőződésük fog-e győzni, vagy cinkosai lesznek-e ennek az aljasságnak, ha a sajtóhírek igazak” – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Tegnap derült ki, hogy a jegybank által felügyelt UniCredit Bank elnökének luxuslakását használja Matolcsy György. Az Országház utcai társasházban borospince, szauna, uszoda és edzőterem is jár a lakóknak – hasonló ingatlant havi 1 millió forintért lehet bérelni az épületben.

A jegybankot felügyelő Európai Központi Bankhoz fordulnak a liberálisok Matolcsy György luxuslakása miatt. Bodnár Zoltán ügyvivő Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a jegybankelnök sem üzleti alapon, sem szívességből nem bérelhetne Patai Mihálytól ingatlant összeférhetetlenség miatt. Bővebben>>>

Nagy szívesség a főbérlő pénzintézetének?

Közben a Népszabadság arra emlékeztet: pénzben lehet mérni Matolcsy György és Patai Mihály barátságát. Az Eiffel Palace adásvétele az egyik ilyen eset, ahol a Nyugati téri luxusirodaházat a becsült piaci ár másfélszereséért, 18 milliárd forintért vásárolta meg a jegybank a tulajdonostól. Az eladó felújítva adta el a nyolcszintes ingatlant, a munkálatokat pedig a Patai vezette UniCredit Bank hitelezte. A busás jegybanki ajánlatig nem tűnt megtérülőnek a beruházás, ezért a lap szerint nagy szívességet tett az MNB a Matolcsy főbérlője vezette pénzintézetnek, mert a vásárlással megtérülhetett a projektre adott hitel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »